Következik:

Kiszlév 14, 5779 · 2018. november 21, szerda

Közlemény: A MAZSIHISZ nem árulja el a magyar zsidó közösséget

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) vezetőségének mai rendkívüli ülésén a közösség vezetői az alábbi közlemény kiadásáról döntöttek.

Az utóbbi hónapokban végképp világossá vált, mi fontos nekünk és mi fontos a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Zsidó Hitközségnek (EMIH. A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése. Ez világos stratégia, ami szembe megy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) törekvéseivel és a magyar zsidó közvélemény értékrendjével.

A MAZSIHISZ egyik alapintézménye a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A legjelentősebb holokauszttal foglalkozó nemzetközi intézmények természetes partnere. A MAZSIHISZ elkötelezett a holokauszt hiteles bemutatásában, ezért a Sorsok Háza néven Köves Slomó és Schmidt Mária által most meghirdetett koncepciót elutasítja és attól elhatárolódik, nem hajlandó a múlt megtagadásával a jövőt feláldozni.

A közösségi emlékezet és a hiteles történelmi kutatások megerősítésére, bátorítására, a Mazsihisz 10 millió forintos induló összeggel pályázati keretet különít el, hogy segítse a kutatók, intézmények, civil szervezetek munkáját.

A MAZSIHISZ feladatának tekinti a Tórához, a kulturális örökségünkhöz közelíteni a magyar zsidó közösség tagjait, érdekvédelmi munkával megteremteni az otthonosság légkörét, erősödő intézményeinkkel a tanulás, a gyógyulás és a tájékozódás lehetőségeit.

A Kibic Magazin szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a Közlemények rovatba beadott írásokat, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

• Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

Egyszeri támogatás:

Havi támogatás: