A béke, ami sose volt – 25 éve írták alá az oslói megállapodást

Az HBO egy új dokumentumfilmmel próbálja felidézni a 25 évvel ezelőtti megállapodáshoz vezető tárgyalásokat. Az Oslo Diaries című film betekintést enged mindabba, ami a norvég kastély zárt ajtói mögött zajlott, és itt látható Simon Peresz legutolsó interjúja is.

1993. szeptember 13-án a washingtoni Fehér Házban Jichák Rabin izraeli miniszerelnök és Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője Bill Clinton amerikai elnök jelenlétében aláírták az oslói megállapodásként ismert egyezményt, amely az izraeli-palesztin békefolyamatot irányozta volna elő. Sokan nagy várakozással tekintettek a megállapodásra, azonban a palesztin terror és Rabin meggyilkolása hamar szertefoszlatta ezeket a reményeket.

Jichák Rabin izraeli miniszerelnök, Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője és Bill Clinton amerikai elnök 1993. szeptember 13-án a Fehér Ház előtt

Az amerikai HBO tévécsatorna a megállapodás 25. évfordulója alkalmából egy olyan dokumentumfilmet mutat be, amely egy eddiginél alaposabb betekintést enged az Oslóban lefolytatott titkos tárgyalásokról. Az Oslo Diaries (Oslói naplók) című film az izraeli és a palesztin küldöttség tagjainak személyes naplórészletein és eddig sosem látott archív felvételeken keresztül próbálja bemutatni a megállapodás előkészítésének folyamatát.

A két izraeli dokumentumfilmes, Mor Loushy és Daniel Sivan azért gondolták elkészíteni a filmet, mert eddig csak az izraeli háborúkról készültek hasonló alkotások, a békefolyamatról egyáltalán nem. Azzal azonban tisztában vannak, hogy Izraelben sokan már nem akarnak többet a békefolyamatról hallani, hiszen ez olyan sok bánatot, fájdalmat és frusztrációt okozott. Ennek ellenére szerették volna megvizsgálni, hogy mi vezetett a folyamat bukásához, és miként zajlottak a háttérben az események.

Így jutottak el több olyan személy naplójához, akik kulcsszerepet játszottak az Oslóban zajló tárgyalásokon. Ugyan a naplók adják a film gerincét, de ezeken kívül az Oslo Diaries készítése során több beszélgetést is felvettek a filmesek. Ezek közül a legmegfogóbb a Simon Peresszel készült interjú, amely a legutolsó volt az izraeli elnök életében.

A film premierje az idei Sundance Filmfesztiválon volt, az Egyesült Államokban pedig ma este fogják bemutatni az HBO csatornáján.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp