A béke, ami sose volt – 25 éve írták alá az oslói megállapodást

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az HBO egy új dokumentumfilmmel próbálja felidézni a 25 évvel ezelőtti megállapodáshoz vezető tárgyalásokat. Az Oslo Diaries című film betekintést enged mindabba, ami a norvég kastély zárt ajtói mögött zajlott, és itt látható Simon Peresz legutolsó interjúja is.

1993. szeptember 13-án a washingtoni Fehér Házban Jichák Rabin izraeli miniszerelnök és Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője Bill Clinton amerikai elnök jelenlétében aláírták az oslói megállapodásként ismert egyezményt, amely az izraeli-palesztin békefolyamatot irányozta volna elő. Sokan nagy várakozással tekintettek a megállapodásra, azonban a palesztin terror és Rabin meggyilkolása hamar szertefoszlatta ezeket a reményeket.

Jichák Rabin izraeli miniszerelnök, Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője és Bill Clinton amerikai elnök 1993. szeptember 13-án a Fehér Ház előtt

Az amerikai HBO tévécsatorna a megállapodás 25. évfordulója alkalmából egy olyan dokumentumfilmet mutat be, amely egy eddiginél alaposabb betekintést enged az Oslóban lefolytatott titkos tárgyalásokról. Az Oslo Diaries (Oslói naplók) című film az izraeli és a palesztin küldöttség tagjainak személyes naplórészletein és eddig sosem látott archív felvételeken keresztül próbálja bemutatni a megállapodás előkészítésének folyamatát.

A két izraeli dokumentumfilmes, Mor Loushy és Daniel Sivan azért gondolták elkészíteni a filmet, mert eddig csak az izraeli háborúkról készültek hasonló alkotások, a békefolyamatról egyáltalán nem. Azzal azonban tisztában vannak, hogy Izraelben sokan már nem akarnak többet a békefolyamatról hallani, hiszen ez olyan sok bánatot, fájdalmat és frusztrációt okozott. Ennek ellenére szerették volna megvizsgálni, hogy mi vezetett a folyamat bukásához, és miként zajlottak a háttérben az események.

Így jutottak el több olyan személy naplójához, akik kulcsszerepet játszottak az Oslóban zajló tárgyalásokon. Ugyan a naplók adják a film gerincét, de ezeken kívül az Oslo Diaries készítése során több beszélgetést is felvettek a filmesek. Ezek közül a legmegfogóbb a Simon Peresszel készült interjú, amely a legutolsó volt az izraeli elnök életében.

A film premierje az idei Sundance Filmfesztiválon volt, az Egyesült Államokban pedig ma este fogják bemutatni az HBO csatornáján.

(Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp