Semmilyen hatásuk nincs a probiotikumoknak

Egy izraeli kutatócsoport szerint semmilyen hatásuk nincs azoknak a készítményeknek, amelyek tele vannak jó baktériumokkal.

Az eddigi egyik legrészletesebb kutatást végezték el a tudósok azzal kapcsolatban, hogy mi történik, amikor megemésztjük a probiotikumokat. A tanulmány szerint semmilyen hatásuk nincs a szervezetre, és a jövő probiotikumainak az egyes ember szükségleteihez kellene igazodnia.

A Weizmann Tudományos Intézetben folyó kutatás során 11 ismert jó baktériumot – például Lactobacillus és Bifidobacteriát – adtak 25 egészséges önkéntesnek. Aztán elbódították őket, és mintát vettek a gyomrukból, a vékony- illetve a vastagbelükből.

A kutatók azt vizsgálták, hol telepszik le a jó baktérium, és vajon előidéz-e valamilyen változást a belekben. Az eredmény szerint az esetek felében csak átszaladt a testen a jó baktérium. A többi esetben rövid ideig életben maradtak, de aztán más baktériumok kiszorították őket.

Mint a tudósok rámutattak, több milliárd baktérium tanyázik a beleinkben, és mindannyiunk esetében más és más ennek az összetétele.

Dr. Eran Elinav szerint tévedés volt azt gondolni, hogy egy általános kivonat segít majd mindenkinek. Szerinte a jövőben egyénre szabott összetételű probiotikumokra lesz szükség, de ez azt is jelenti, hogy teljesen felesleges megvásárolni a most boltban kapható készítményeket.

A kutatók azt is megnézték, hogy mi történik a beteggel egy antibiotikum kúra után, amikor mind a jó, mind a rossz baktériumok elpusztulnak a belekben. Egy 46 főn végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy a probiotikum használata késlelteti a normál bélflóra kialakulását. Elinav szerint ez azt bizonyítja, hogy rossz mellékhatása is lehet a készítményeknek.

Egyetlen előnyt a koraszülött csecsemőknél találtak, akiknél a probiotikum megakadályozza a necrotizáló enterocolitis nevű betegség kialakulását.

Probiotics labelled ‘quite useless’

A group of scientists in Israel claim foods that are packed with good bacteria – called probiotics – are almost useless. Their study is among the most detailed analyses of what happens when we consume probiotics. They are seen as healthy and good for the gut, but the results found they had little or no effect inside the body.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp