Harari: A technológia a zsarnokok barátja

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A világhírű történész szerint a jövő veszélyét nem a robotok lázadása jelenti, hanem az, hogy sosem lázadnak fel, ellenben az emberi zsarnokok eszközei lesznek.

Hosszú cikket közölt Juval Noah Harari izraeli történész az Atlantic oldalán. A napokban egy portrécikkben is foglalkoztak a népszerű történész Sapiens című könyvével, amelynek fő tétele, hogy a mesterséges intelligencia képes leépíteni a demokrácia gyakorlatias előnyeit, illetve tönkretenni a szabadság és az egyenlőség eszményeit. Ha pedig nem teszünk valamit, akkor a hatalmat még inkább egy szűk elit fogja egy kézben összpontosítani.

Harari állítása szerint semmi elkerülhetetlen, szükségszerű nincsen a demokráciában. Dacára a demokráciák sikereinek az elmúlt évszázad során, ezek csupán villanások a történelemben. A monarchiák, oligarchiák és egyéb autoriter rendszerek sokkal gyakoribb formái az emberek fölött való uralkodásnak.

A liberális demokráciák ugyanis nem csupán a szabadság és az egyenlőség elvein, hanem bizonyos technológiai feltételeken is állnak. A 21. század második évtizedében azonban a liberalizmus hitelét kezdi veszteni. Harari szerinte egyreinkább kérdéses, hogy a liberális demokrácia-e a megfelelő rendszer a középosztály számára.

A politika egyre inkább törzsies jelleget ölt, és egyre több országban üti fel a fejét a demagógia és az autoriter rendszerek iránti szimpátia. Ezen változások mögött a szerző szerint számos ok, köztük pedig technológiai okok is vannak.

Az információs technológia és a biotechnológia Harari szerint teljesen fel fogják forgatni életünket, illetve rövidesen nem csak ki fogják iktatni az emberi közvetítést, de az emberi vágyakat is uralmuk alá fogják hajtani. Ilyen körülmények között a liberális demokrácia és a szabad piac okafogyottá válhat.

A múlt évszázad során – mondjuk 1938-ban – az átlagember okkal gondolhatta Harari szerint, hogy a jövő őróla szól. Kivéve, írja, ha az ember zsidó volt vagy nő.

A teljes cikk itt olvasható.

Harari: A technológia a zsarnokok barátja | Mandiner

A világhírű történész szerint a jövő veszélyét nem a robotok lázadása jelenti, hanem az, hogy sosem lázadnak fel, ellenben az emberi zsarnokok eszközei lesznek. Veszprémy László Bernát szemléje Hosszú cikket közölt Juval Noah Harari izraeli történész az Atlantic oldalán.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp