Harari: A technológia a zsarnokok barátja

A világhírű történész szerint a jövő veszélyét nem a robotok lázadása jelenti, hanem az, hogy sosem lázadnak fel, ellenben az emberi zsarnokok eszközei lesznek.

Hosszú cikket közölt Juval Noah Harari izraeli történész az Atlantic oldalán. A napokban egy portrécikkben is foglalkoztak a népszerű történész Sapiens című könyvével, amelynek fő tétele, hogy a mesterséges intelligencia képes leépíteni a demokrácia gyakorlatias előnyeit, illetve tönkretenni a szabadság és az egyenlőség eszményeit. Ha pedig nem teszünk valamit, akkor a hatalmat még inkább egy szűk elit fogja egy kézben összpontosítani.

Harari állítása szerint semmi elkerülhetetlen, szükségszerű nincsen a demokráciában. Dacára a demokráciák sikereinek az elmúlt évszázad során, ezek csupán villanások a történelemben. A monarchiák, oligarchiák és egyéb autoriter rendszerek sokkal gyakoribb formái az emberek fölött való uralkodásnak.

A liberális demokráciák ugyanis nem csupán a szabadság és az egyenlőség elvein, hanem bizonyos technológiai feltételeken is állnak. A 21. század második évtizedében azonban a liberalizmus hitelét kezdi veszteni. Harari szerinte egyreinkább kérdéses, hogy a liberális demokrácia-e a megfelelő rendszer a középosztály számára.

A politika egyre inkább törzsies jelleget ölt, és egyre több országban üti fel a fejét a demagógia és az autoriter rendszerek iránti szimpátia. Ezen változások mögött a szerző szerint számos ok, köztük pedig technológiai okok is vannak.

Az információs technológia és a biotechnológia Harari szerint teljesen fel fogják forgatni életünket, illetve rövidesen nem csak ki fogják iktatni az emberi közvetítést, de az emberi vágyakat is uralmuk alá fogják hajtani. Ilyen körülmények között a liberális demokrácia és a szabad piac okafogyottá válhat.

A múlt évszázad során – mondjuk 1938-ban – az átlagember okkal gondolhatta Harari szerint, hogy a jövő őróla szól. Kivéve, írja, ha az ember zsidó volt vagy nő.

A teljes cikk itt olvasható.

Harari: A technológia a zsarnokok barátja | Mandiner

A világhírű történész szerint a jövő veszélyét nem a robotok lázadása jelenti, hanem az, hogy sosem lázadnak fel, ellenben az emberi zsarnokok eszközei lesznek. Veszprémy László Bernát szemléje Hosszú cikket közölt Juval Noah Harari izraeli történész az Atlantic oldalán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp