A magyarországi antiszemitizmus miatt aggódik az antiszemitának tartott brit politikus

A Sargentini-jelentés kapcsán szólalt meg Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője, aki szerint Orbán Viktor cinkos az antiszemitizmusban és az iszlamofóbiában. Corbynt korábban többször is antiszemitizmussal vádolták meg.

Tegnap zajlott az Európai Parlamentben az Orbán-kormányt elmarasztaló Sargentini-jelentés vitája. A jelentés szövege helyenként a magyarországi antiszemitizmust is megemlíti, mint negatívumot. Többek között ilyen mondatok szerepelnek benne: „a magyar hatóságok által tett, az antiszemita beszédet elítélő nyilatkozatok ellenére visszatérő probléma az antiszemitizmus, amely gyűlöletbeszéd, valamint a zsidók és a zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg”.

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője felszólal az Európai Parlament vitáján. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. (Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI)

De a jelentésben azt is megemlítik, hogy Orbán idei március 15-i beszédében „olyan polemikus, köztük nyilvánvalóan antiszemita sztereotípiákon alapuló támadásokat intézett Soros György ellen, amelyek büntethetőnek minősülhettek volna”. Illetve leírják, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága aggasztónak tartja az antiszemita sztereotípiák elterjedtségét Magyarországon. 

A tegnapi vita kapcsán a 444 szútra ki, hogy Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője is megosztotta véleményét a jelentéssel kapcsolatban. Corbyn a Twitteren közölte, hogy pártja képviselői elfogadják a jelentést és a mai napon meg fogják szavazni a 7-es cikkely aktiválását Magyarországgal szemben. Továbbá Theresa May miniszterelnöktől is azt várja, hogy „ítélje el Orbán támadásait az igazságszolgáltatás és a média függetlensége ellen, a menekültjogok semmibe vételét, és azt, hogy az antiszemitizmus és az iszlamofóbia cinkosa lett”.

Az antiszemitizmusról tett kijelentés azért is érdekes, mert Corbynt és a Munkáspárt több tagját az utóbbi időben többször vádolták meg antiszemitizmussal. A Kibicen is beszámoltunk arról, hogy nemrég Frank Field, a párt egyik legtekintélyesebb veteránja azért lépett ki az alsóházi frakcióból, mert szerinte a Munkáspárt jelenlegi vezetése a brit politikai antiszemitizmus térhódításának egyik hajtóerejévé vált.

Az antiszemitizmus miatt kilépett a Munkáspártból a párt egyik veterán képviselője – Kibic Magazin

Kilépett csütörtökön a Munkáspárt alsóházi frakciójából a legnagyobb brit ellenzéki erő egyik legtekintélyesebb veteránja, Frank Field, a párton belüli

A vitában egyébként Orbán Viktor azt válaszolta az antiszemitizmus vádjára, hogy a valódi antiszemitizmus Brüsszelben van. Szerinte ezt jól mutatják az Izrael elleni támadások az EU részéről.

A vitát megelőzően Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője küldött levelet képviselőtársainak. Ebben Schöpflin, mint a holokausztot átélő személy utasította vissza a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kijelentéseket. Szerinte ugyanis Soros Györgyöt nem zsidó származása miatt támadja a Fidesz. A magyar kormány pedig már többször is zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. Ráadásul Izraellel is remek kapocslatokat ápolnak, ami Schöpflin szerint nem így történne, ha a kormány antiszemita lenne.

Az Európai Parlament (EP) ma kora délután megszavazta a Sargentini-jelentést, és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló hetes cikkelyes eljárást. Az EP-képviselők 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett fogadták el a magyarországi helyzetről szóló jelentést.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp