Orbán kölcsönös tiszteletet kíván a zsidóknak az új évre

Fontos államférfiak üzentek a zsidó közösségnek Ros Hásáná alkalmából. Orbán Viktor, Reuven Rivlin és Donald Trump is megemlékezett a jeles zsidó ünnepről.

Orbán Viktor: kölcsönös tiszteletet és a közös kultúra óvását kívánta a zsidó közösségnek

A legtöbb ember saját születésétől számítja a maga történetét, a családok, nemzedékek múltja azonban jóval messzebbre, évszázadokra nyúlik vissza, áll a miniszterelnök által jegyzett levélben. “Önök pedig, a világ nemzetei között egyedülálló módon, mindenek kezdetétől, az ember teremtésétől tartják számon az időt” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő azt kívánta, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a most beköszöntő újév is az összetartozás, egymás kölcsönös tisztelete, valamint közös kultúránk megvédése és gyarapítása jegyében teljen.

Orbán a Siratófalnál (háttérben Köves Slomó)

Orbán Viktor Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének, Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, valamint Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének írt levelet.

Reuven Rivlin izraeli államelnök egységre szólította fel a világban élő zsidókat

“Az egymáshoz fűző, mélyen közös történelmünkből eredő kötelékek az egész világon összekötnek bennünket. Tudom, hogy vannak időszakok, amikor világosabban látjuk a minket elválasztó, mint a minket egységbe fűző dolgokat” – mondta Rivlin jeruzsálemi újévi videoüzenetében.

“De a ros hasana, a zsidó újév közeledtével a minket összekötő kapcsolatunkra figyeljünk. Egy nép vagyunk, közös a történelmünk és a jövőnk. Osztjuk a zsidó nép jövője iránti elkötelezettségünket különbözőségeink ellenére. Közös a jobb világba vetett hitünk és kötelezettségünk tenni eljöveteléért”- tette hozzá.

“Itt, Izraelben különböző közösségekből áll össze a társadalom: vallásos és világi, zsidó és arab, idős és fiatal, bal- és jobboldali. De osztozunk az ez iránt a föld iránti szeretetünkben” – hangsúlyozta az izraeli államfő.

“A köztünk lévő baráti kapcsolatok fényes jövőnk legfőbb reménysége. Ezért reméljük, hogy ebben az évben közelebb kerülünk egymáshoz, jobban barátokká válunk” – zárta szavait Rivlin.

Trump: az USA segít tető alá hozni a békét

Az amerikai elnök szeptember 6-án intézett beszédet a zsidó vezetőkhöz Ros Hásáná alkalmából. Beszélt a békefolyamat fontosságáról, és arról, hogyan kezeli személy szerint Izrael és a zsidó nép rosszakaróit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy leállította a palesztinok támogatását, amíg nem hajlandók megállapodni Izraellel a békéről, és megígérte, hogy segít tető alá hozni a szerződést. Elkötelezettségének bizonyítékául megemlítette, hogy az USA elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda is költöztette nagykövetségét. Trump célzott arra is, hogy a zsidóknak is tenniük kell majd valamilyen engedményt a palesztinoknak, de konkrétumot nem említett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp