Raj Ferenc: ÚJ ESZTENDŐ, ÚJ LEHETŐSÉGEK

A közeledő Ros Hásáná, avagy zsidó újév alkalmából érdemes elgondolkodni az évet jelentő héber szó, a „sáná” etimológiáján, ami már maga is egy etikai leckét tartalmaz.

Mint minden héber főnév, a „sáná” is egy három mássalhangzós igegyökből származtatható, amelynek három alapjelentése van.

  1. Valamit megismételni
  2. Tanulni és tanítani.
  3. Változni és változtatni.

Vallásunk tanításai ösztönöznek mindnyájunkat, hogy az év végén cselekedeteinket vizsgáljuk felül és próbáljuk elkerülni azokat a buktatókat, amelyek letérítenek bennünket a helyes útról. Hibáink kijavításában a leggyakrabban előforduló probléma az, amikor ismétlünk, amikor ugyanazt tesszük, mint a múltban, és mégis más eredményt várunk.

A héber „sáná” ige második jelentése tanulni. Nemcsak tudományt, de etikát és jó magaviseletet is lehet tanulni, elsajátítani. A héber Biblia és a zsidó rabbinikus irodalom hőseinek élete pozitív és negatív példákkal szolgál, és ha intelligensen olvassuk történeteiket, bizony tanítani is tudnak bennünket: mi az, ami követni való, és mi az, ami elvetendő.

Az ismétlés elkerülése és a tanulás folyamata végül is változni és változtatni késztethet bennünket. Együtt szebbé, boldogabbá és teljesebbé tehetjük napjainkat 5779-ben.

Raj Ferenc rabbi

A kabbala mesterei különösen szeretik a számmisztikát. Szerintük, mivel a héber betűknek számértéke van, bizonyos egyezéseknek nagy a jelentőségük. Közismert tény, hogy feliratokban és sírköveken, valamint más héber dokumentumokban a dátum jelölésére a „li-f’rát kátán” („a kis időszámítás szerint”) metódusát használják, ami az ezreket mellőzve csak a százas számokra hivatkozik. Ennek értelmében a beköszöntő zsinagógai újesztendő számértéke 779. Több gyönyörű héber kifejezés található ezzel a számértékkel, amelyek közül nekem a 25. zsoltár negyedik mondatában található „orchotechá lámdéni” kifejezés, azaz az „ösvényeidre taníts engem” tetszett a legjobban.

Legyen 5779, a tanulás és a tanítás, a változás és a változtatás éve. Vessük ki magunkból a sokszor ismételt méltatlan gondolatokat és tisztítsuk meg szívünket, lelkünket. Legyünk mindannyian beírva az Élet Könyvébe.

 

Szeretettel:

Dr. Raj Ferenc, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapító rabbija,

a kaliforniai Berkeley Beth El Közösségének emeritus rabbija.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp