Jövőre megnyitják a Sorsok Házát, az EMIH veszi át az intézményt

Az EMIH lesz a nagy vitákat kiváltó Sorsok Háza tulajdonosa és üzemeltetője. A három évvel ezelőtt elkészült intézmény többek között a Mazsihisz tiltakozása miatt nem nyithatott ki eddig.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lesz a jövőre megnyíló  Sorsok Háza emlékközpont tulajdonosa és üzemeltetője – jelentette be egy ma reggeli sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány ebből a célból 2 milliárd forintot juttat a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.-nek, továbbá hozzájárul az emlékhely üzemeltetéséhez. Gulyás szerint szerint egy méltatlan vita zajlott az intézmény körül az elmúlt négy évben.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az intézmény mielőtt megnyithatott volna egy politikai vita áldozata lett. A vita a rabbi szerint is méltatlan volt a kezdeményeshez, ezért akkor úgy gondolták, hogy jobb ha nem vesznek részt benne. Köves Slomó fontosnak látja, hogy a holokauszt emléke ne legyen egy belterjes zsidó ügy.

„Vannak, akik a könnyebb utat, a protestálást, sértődöttséget választják, és vannak, akik együttműködnek. Azt kell nézni, mi jön létre, és nem azt, hogy kik által”

  jelentette ki Köves Slomó.

A három évvel ezelőtt 7.5 milliárd forintból létrehozott Sorsok Háza Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, és a projektért felelős Schmidt Mária között kialakult nézeteltérés miatt nem nyithatott meg. Lázár 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására állította le a beruházást, és azt közölte, hogy a Sorsok Háza csak akkor fog megvalósulni, ha annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek is támogatni tudják.

Lázár János viszont már nem kapott helyet az új kormányban, utódja pedig az EMIH-re bízta a Sorsok Háza ügyét. Köves Slomó elmondta, miután megtekintette a kiállítást, ahol egy olyan koncepcióval találkozott, amely véleménye szerint megfelel arra a célra, hogy egy erős érzelmi reakciót váltson ki az odalátogatókból. Ezért az EMIH-nél úgy döntöttek, átveszik a múzeumot a kormánytól.

Korábban a jeruzsálemi Jad Vasem is elhatárolódott a Sorsok Házától, egy 2014-es levélben ezt írták Schmidt Máriának: „A Jad Vasem nem vesz részt a Sorsok Háza  projekt által szervezett összejöveteleken és tevékenységekben, mert a projekt szervezői következetesen és egyoldalúan a magyarországi zsidó közösség és a nemzetközi felek, köztük a Jad Vasem bármilyen valódi és érdemi részvétele nélkül fejlesztik a Múzeumot”.

Senki sem kereste még a zsidókat a Sorsok háza ügyében – Kibic Magazin

Nemrég felröppent a hír, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter távozásával hamarosan megnyílhat a Sorsok Háza, amelynek létrejöttét és koncepcióját számos zsidó szervezet élesen elutasította, holott eddig a kormány azt mondta, egyeztetés nélkül nem szerencsés megnyitni az kiállítást. A hvg.hu információi szerint hamarosan megnyílhat a három éve elkészült, azóta üresen álló Sorsok Háza, amely a holokauszt áldozatainak állítana emléket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp