Hidas Judit: Legyen párbeszéd a zsidó közösségen belül

A Kibic Magazin célja, hogy a zsidó közösségben létező irányzatokat, gondolkodásmódokat minél sokrétűbben tudja bemutatni még akkor is, ha ez néha bosszantó azok számára, akik nem értenek egyet bizonyos cikkek irányultságával, tartalmával. Főszerkesztői beköszöntő Ros Hásáná alkalmából.

Kedves Olvasók!

Nemrég szavazást tettünk közzé a Facebook oldalunkon a Kibic Magazinban zajló változásokkal kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan látjátok ezeket a folyamatokat.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a szavazatok és az olvasottság növekedése alapján a többség értékeli a változások irányába tett erőfeszítéseinket, hiszen a válaszadók 61%-a vélte úgy, hogy jobb lett a Kibic oldala az utóbbi időben. Ez számunkra azt jelenti, hogy van igény arra a fajta szemléletmódra, amelyet szeretnénk a továbbiakban is folytatni.

Célunk, hogy a zsidó közösségben létező irányzatokat, gondolkodásmódokat minél sokrétűbben tudjuk bemutatni. Szeretnénk megadni a lehetőséget az olvasó számára, hogy többféle nézőponttal, véleménnyel megismerkedhessen egyazon téma kapcsán vagy különböző ügyekben is. Mi nem akarjuk megmondani, ki mit gondoljon. Mi eszköz kívánunk lenni ahhoz, hogy az olvasó saját maga dönthessen annak tudatában, hogy sokféle állásponttal ismerkedik meg, még akkor is, ha ez néha bosszantó azok számára, akik nem értenek egyet bizonyos cikkek irányultságával, tartalmával. Véleményünk szerint ez a belső pluralizmus az alapja a sokszínű tájékoztatásnak, bár ez egyre kevésbé gyakorlat a mai magyar sajtóban. Közösségi újság vagyunk, és számunkra ez a közösség szolgálatához tartozik.

 

Hidas Judit

Lényegesnek tartjuk, hogy legyen párbeszéd a zsidó közösségen belül is létező különböző irányzatok között, és hogy mindenki elmondhassa az álláspontját. Ez különösen fontos egy olyan világban, ahol mindenki egyre inkább csak azokkal érintkezik, akik a saját véleménybuborékjába tartoznak. A Kibic Magazin ennek a párbeszédnek kíván terepet adni. Hiszünk abban, hogy a világ nem fekete-fehér, hogy mindig fel kell magunk számára tenni a kérdést, nincs-e némi igazság abban is, amit a másik fél képvisel. Fontos figyelnünk arra, hogy a valóság bizonyos szeletei nem kerülik-e el ideológiai okokból a figyelmünket. Az állandó obstruálás legalább olyan destruktív, mintha mindennek csak a szép és a jó oldalát akarjuk bemutatni. Mindkét esetben a lényeg veszik el. A valóság mindig több, mint amit a zárt ideológiák le tudnak írni. Ezért ha nem akarunk különböző nézetrendszerek foglyaivá válni, és virtuális csatákban élni az életünket – amelyek ráadásul a rossz közérzetünket is erősítik -, akkor lényeges a nyitottságot megőrizni.

Mi ebben a folyamatban szeretnénk az olvasó partnere lenni. Kívánunk ezúton is boldog új évet, friss gondolatokat és felismeréseket mindenki számára, aki kíváncsi és úgy gondolja, jó dolog úton lenni, fejlődni és vitázni.

Hidas Judit

Kibic Magazin

főszerkesztő

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp