Glitzenstein Sámuel: Egy kósza gondolat a felemelő Ünnep margójára

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ros Hasanakor és Jom Kipurkor kiemelten fontos a lelkünk egészségével foglalkozunk.  Rosh Hasana és Jom Kipur üzenete az újlipótvárosi Zsilip központ leendő rabbijától.

Képzeljük el, hogy egy kedves szomszédunk, vagy ismerősünk nagyon vigyáz a testi egészségére, különösen a szíve épségére. Egész évben rendszeresen sportol, csak egészséges, tápláló, kímélő ételeket fogyaszt, szabadidejét a friss levegőn tölti, minden éjjel ugyanannyit alszik, sosem mulasztja el a fogmosást, és nincs káros szenvedélye sem. Ugye, milyen csodásan hangzik? Mindannyian irigyelhetjük ezt az embert, de vajon tudnánk-e utánozni? Milyen jó lenne, ha ilyen életmóddal meg tudnánk őrizni testi egészségünket! Azonban a legtöbb barátunk, és mi magunk is, sokszor nem tudunk ennyi mindenre figyelni, és ilyen rendszerességgel, kitartással cselekedni.

Glitzenstein Sámuel és családja

Ha a testünkre gondolunk, beláthatjuk, hogy sok apró szokás, kisebb-nagyobb kihagyás a sportban, egy-egy lakoma, vagy a túlhajszolt, stresszes, alvásmentes időszak utáni lusta hetek, a dohányzás, az italozás bizony megterheli a szívünket. Vannak, akiknél ilyenkor először enyhébb tünetek jelentkeznek, az erek beszűkülnek, majd ha sokáig nincs változás az életmódban, akkor annyira szűkké válnak, hogy orvosi beavatkozásra lesz szükség. Az orvos segít, kipumpálja a hordalékot az érből, és kitágítja a járatot, hogy újra jól működjön a szív, az érrendszer, és ezáltal az egész szervezetben jobb legyen az élet. De ha ezt is elmulasztja valaki, akkor könnyen lehet, hogy az ér annyira beszűkül, hogy már csak úgy lehet a hibát helyrehozni, ha az orvos kivágja az eret a szív mellől, egy eret pedig a combból, és azzal pótolja a szív közeli elhasznált, bezáródott csövecskét.

És, hogy miért mesélem el ezt? Mert Ros Hasanakor és Jom Kipurkor kiemelten fontos a lelkünk egészségével foglalkozunk. Az Istennel való kapcsolatunk nagyító alá kerül az Ünnepekkkor. Persze egész évben megvan a lehetőségünk, hogy ápoljuk, gondozzuk a lelkünket, mint ahogy a testünket is, de előfordulhat, hogy ezen a területen sem jeleskedünk annyira, mint szeretnénk, vagy elvárnánk magunktól.

A nagy ünnepek azonban magunkra fordítják a figyelmünket, és ahogy az újévkor szokás, fogadalmakra buzdítanak. Mostantól „új életet kezdek, és minden nap….”, ismerős szavak ezek mindenki számára. Ros Hasanakor az Örökkévalóhoz vezető út, a felé nyíló kapu kitárul, és mi közvetlenül előtte állhatunk. Ha kérjük, Ő mint egy jó orvos, kitisztítja az év során beszűkült eret – a lelkünktől hozzá vezető utat! Aztán, ha ez nem lenne elég, eljön Jom Kipur is, amikor csoda történik, a bűnbocsánat, az engesztelés csodája! Legyen bármilyen szűk, vagy akár járhatatlan az út szívünk és az Örökkévaló közt, ha kérjük, Ő kivágja az egészet, és helyette egy teljesen tiszta és tökéletesen új utat nyit! Egy új lapot, új utat, új eret, melyen a kapcsolatunk, és az isteni szeretet szabadon áramolhat, éltetve minket.

A rabbi a Zsilip központban

Egyetlen feladatunk van, ha ezt a kapcsolatot szeretnénk fenntartani. A szívkoszorúér rendellenességgel küzdő ismerősünknek el kell mennie a kórházba, és orvoshoz kell fordulnia segítségért, hiszen csak az orvos képes elvégezni a műtétet. Ugyanígy nekünk is, ezen a napon, Ros Hasanakor és Jom Kipurkor csupán annyi a dolgunk, hogy elmenjünk a zsinagógába imádkozni. Kérjük az Örökkévalót, hogy végezze el a „műtétet”, és úgy is lesz. Csodálatos lehetőség ez Istennel való kapcsolatunk ápolására lelkünk egészsége érdekében!

Ezzel a gondolattal kívánok mindenkinek Boldog Új Évet, jó aláírást és jó bepecsételést! Találjuk meg, tisztítsuk meg és újítsuk meg az utat, mely lelkünket a teremtőhöz, az Örökkévaló Istenhez kapcsolja, és melyen át a szentség, a szeretet, a bőség, a szabadság, a boldogság, a béke áramlik tisztán és fényesen!

Sana tova umetuka

Glitzenstein Sámuel rabbi

Korábbi írásunk a rabbiról:

Glitzenstein Sámuel: Tisztában kell lennünk azzal, mit jelent zsidónak lenni – Kibic Magazin

Izraelből költözött Magyarországra, hogy az itteni zsidó közösséget építse az EMIH rabbijaként. Glitzenstein Sámuel az Újlipótvárosba tervezett Zsilip központ leendő rabbija, aki minden alkalmat megragad, hogy kapcsolatba lépjen a helyi liberális zsidókkal. Szerinte az első találkozás nehéz, de ha az emberek látják rajta, hogy nem akar rájuk erőltetni semmit, akkor gyorsan megnyílnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp