Glitzenstein Sámuel: Egy kósza gondolat a felemelő Ünnep margójára

Ros Hasanakor és Jom Kipurkor kiemelten fontos a lelkünk egészségével foglalkozunk.  Rosh Hasana és Jom Kipur üzenete az újlipótvárosi Zsilip központ leendő rabbijától.

Képzeljük el, hogy egy kedves szomszédunk, vagy ismerősünk nagyon vigyáz a testi egészségére, különösen a szíve épségére. Egész évben rendszeresen sportol, csak egészséges, tápláló, kímélő ételeket fogyaszt, szabadidejét a friss levegőn tölti, minden éjjel ugyanannyit alszik, sosem mulasztja el a fogmosást, és nincs káros szenvedélye sem. Ugye, milyen csodásan hangzik? Mindannyian irigyelhetjük ezt az embert, de vajon tudnánk-e utánozni? Milyen jó lenne, ha ilyen életmóddal meg tudnánk őrizni testi egészségünket! Azonban a legtöbb barátunk, és mi magunk is, sokszor nem tudunk ennyi mindenre figyelni, és ilyen rendszerességgel, kitartással cselekedni.

Glitzenstein Sámuel és családja

Ha a testünkre gondolunk, beláthatjuk, hogy sok apró szokás, kisebb-nagyobb kihagyás a sportban, egy-egy lakoma, vagy a túlhajszolt, stresszes, alvásmentes időszak utáni lusta hetek, a dohányzás, az italozás bizony megterheli a szívünket. Vannak, akiknél ilyenkor először enyhébb tünetek jelentkeznek, az erek beszűkülnek, majd ha sokáig nincs változás az életmódban, akkor annyira szűkké válnak, hogy orvosi beavatkozásra lesz szükség. Az orvos segít, kipumpálja a hordalékot az érből, és kitágítja a járatot, hogy újra jól működjön a szív, az érrendszer, és ezáltal az egész szervezetben jobb legyen az élet. De ha ezt is elmulasztja valaki, akkor könnyen lehet, hogy az ér annyira beszűkül, hogy már csak úgy lehet a hibát helyrehozni, ha az orvos kivágja az eret a szív mellől, egy eret pedig a combból, és azzal pótolja a szív közeli elhasznált, bezáródott csövecskét.

És, hogy miért mesélem el ezt? Mert Ros Hasanakor és Jom Kipurkor kiemelten fontos a lelkünk egészségével foglalkozunk. Az Istennel való kapcsolatunk nagyító alá kerül az Ünnepekkkor. Persze egész évben megvan a lehetőségünk, hogy ápoljuk, gondozzuk a lelkünket, mint ahogy a testünket is, de előfordulhat, hogy ezen a területen sem jeleskedünk annyira, mint szeretnénk, vagy elvárnánk magunktól.

A nagy ünnepek azonban magunkra fordítják a figyelmünket, és ahogy az újévkor szokás, fogadalmakra buzdítanak. Mostantól „új életet kezdek, és minden nap….”, ismerős szavak ezek mindenki számára. Ros Hasanakor az Örökkévalóhoz vezető út, a felé nyíló kapu kitárul, és mi közvetlenül előtte állhatunk. Ha kérjük, Ő mint egy jó orvos, kitisztítja az év során beszűkült eret – a lelkünktől hozzá vezető utat! Aztán, ha ez nem lenne elég, eljön Jom Kipur is, amikor csoda történik, a bűnbocsánat, az engesztelés csodája! Legyen bármilyen szűk, vagy akár járhatatlan az út szívünk és az Örökkévaló közt, ha kérjük, Ő kivágja az egészet, és helyette egy teljesen tiszta és tökéletesen új utat nyit! Egy új lapot, új utat, új eret, melyen a kapcsolatunk, és az isteni szeretet szabadon áramolhat, éltetve minket.

A rabbi a Zsilip központban

Egyetlen feladatunk van, ha ezt a kapcsolatot szeretnénk fenntartani. A szívkoszorúér rendellenességgel küzdő ismerősünknek el kell mennie a kórházba, és orvoshoz kell fordulnia segítségért, hiszen csak az orvos képes elvégezni a műtétet. Ugyanígy nekünk is, ezen a napon, Ros Hasanakor és Jom Kipurkor csupán annyi a dolgunk, hogy elmenjünk a zsinagógába imádkozni. Kérjük az Örökkévalót, hogy végezze el a „műtétet”, és úgy is lesz. Csodálatos lehetőség ez Istennel való kapcsolatunk ápolására lelkünk egészsége érdekében!

Ezzel a gondolattal kívánok mindenkinek Boldog Új Évet, jó aláírást és jó bepecsételést! Találjuk meg, tisztítsuk meg és újítsuk meg az utat, mely lelkünket a teremtőhöz, az Örökkévaló Istenhez kapcsolja, és melyen át a szentség, a szeretet, a bőség, a szabadság, a boldogság, a béke áramlik tisztán és fényesen!

Sana tova umetuka

Glitzenstein Sámuel rabbi

Korábbi írásunk a rabbiról:

Glitzenstein Sámuel: Tisztában kell lennünk azzal, mit jelent zsidónak lenni – Kibic Magazin

Izraelből költözött Magyarországra, hogy az itteni zsidó közösséget építse az EMIH rabbijaként. Glitzenstein Sámuel az Újlipótvárosba tervezett Zsilip központ leendő rabbija, aki minden alkalmat megragad, hogy kapcsolatba lépjen a helyi liberális zsidókkal. Szerinte az első találkozás nehéz, de ha az emberek látják rajta, hogy nem akar rájuk erőltetni semmit, akkor gyorsan megnyílnak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp