Visszaköltözteti nagykövetségét Jeruzsálemből Tel Avivba Paraguay

Az izraeli válasz sem maradt el. Netanjahu miniszterelnök rögtön visszahívta paraguayi nagykövetét, majd be is zárta a követségét az országban.

A a paraguayi minisztérium szerdán jelentette be, hogy visszaköltözteti követségét Tel Avivba Jeruzsálemből azzal az indoklással, hogy felülvizsgálták a korábbi döntést. „Paraguay szeretne hozzájárulni a regionális diplomáciai kapcsolatok intenzívebbé válásához, hogy igazságos és széleskörű béke szülessen a Közel-Keleten”, írták.

Válaszul a lépésre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította az izraeli külügyminisztériumot, hogy hívja vissza konzultációra nagykövetét Paraguayból, majd be is záratta a követséget.

„Izrael nem hagyhatja következmények nélkül ezt a szokatlan döntést, és ez beárnyékolhatja a két ország kapcsolatát”, állt a külügyminisztérium nyilatkozatában.

Paraguay májusban nyitotta meg nagykövetségét Jeruzsálemben, miután az USA és Guatemala is hasonlóképpen cselekedett. Netanjahu akkor úgy fogalmazott az ünnepélyes megnyitó alkalmából, hogy „ez nap rendkívül fontos a két ország közötti barátság szempontjából”.

Cartes és Netanjahu Jeruzsálemben még májusban

Az akkori elnök, Horacio Cartes mandátuma azonban augusztusban lejárt. Mario Abdot még áprilisban választották meg új elnöknek, de csak ősztől lépett Cartes helyére. Abdo, aki egyébként egy libanoni bevándorló unokája, azt nyilatkozta, hogy Cartes nem konzultált vele a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről.

Szerdán a Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztere, Riyad al-Maliki üdvözölte Paraguay döntését, amelyet a palesztin diplomácia eredményeként könyvelt el, mivel épp két héttel korábban találkozott Adboval. Majd bejelentette, hogy szeretnék mihamarabb megnyitni nagykövetségüket Paraguayban.

Mario Abdo a választásokon

Érdekes egybeesés, hogy két nappal korábban Kolumbia új elnöke, Ivan Duque nyilatkozott úgy, hogy nem másítja meg a korábbi elnök, Juan Manuel Santos döntését, aki elismerte Palesztinát.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke nagyon sajnálatosnak nevezte Paraguay döntését. „Az ország mindig támogatta a zsidó államot. Aggasztó számomra azt látni, hogy a két ország közötti jó kapcsolat meggyengülni látszik”, mondta.

Paraguay to move embassy back to Tel Aviv

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp