Ahol tevékenyen részt vesznek a zsidó közösség életében

Egy amerikai portál készített tudósítást a Budapesten működő Mozaik Zsidó Közösségi Hubról. A civil szervezeteket segítő inkubátorközpont három éve jött létre.

A Mozaik Zsidó Közösségi Hubról közölt hosszú cikket a zsidó közösségi kezdeményezésekről tudósító amerikai EJewish Philanthropy nevű portál. Mint írják a Mozaikban az elmúlt három évben olyan civil szervezetek nőtték ki magukat, mint a jótékonykodással foglalkozó Adománytaxi, a zsidó-muszlim párbeszédet kezdeményező Saalam-Shalom Budapest vagy a zsidó szövegeket népszerűsítő Talmud nem csak Nőknek. A JDC által létrehozott inkubátorközpont szakmailag anyagilag és infrastrukturálisan is támogatja a különféle civil projekteket.

Cernov Mircea, a Mozaik Hub igazgatója (Fotó: facebook.com/mozaikhub)

A Mozaik Hub ötlete öt évvel ezelőtt merült fel a magyarországi JDC-nél. Arról kezdtek párbeszédet folytatni, hogyan tudnák segíteni a legjobban a közösségépítést Budapesten. Úgy látták, hogy a Mazsihisz ugyan képes a zsidó közösség alapvető igényeinek ellátására, azonban a Mazsihiszen kívül működő civil szervezetek sokszor nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges minimális feltételekhez.

Az amerikai szervezetek és magánszemélyek támogatásával 2015-ben létrejött Mozaik Hub pont ezeket az igényeket volt hivatott kielégíteni. A Mozaiknak sikerült is egy tető alá hoznia olyan kiemelkedő zsidó civil szervezeteket, mint a Haver Alapítvány, a Centropa, a Limmud vagy a Hillel Hungary. Ezeknek a civil szervezeteknek a mentorálása és szakmai támogatása teszi ki a Hub tevékenységének legnagyobb részét.

Elindult a zsidó szervezeteket segítő Mozaik Zsidó Közösségi Hub – Kibic Magazin

Megkezdte működését a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, amely várja zsidó közösségi szervezetek, projektek, egyéni kezdeményezők jelentkezését, akik szívesen részesülnének a Mozaik Hub által nyújtott lehetőségekben. Megújult a JDC/MAZS Alapítvány pályázati rendszere is, melyben a Mozaik Hub – mint a pályázati folyamat lebonyolítója – folyamatosan várja zsidó közösségi szervezetek projektpályázatait több területen is.

A cikk szerzőjének Cernov Mircea, a Mozaik igazgatója magyarázta el, mi is a közösségi hub ambíciója. Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy ezek a civil szervezetek önfenntartóvá váljanak, és ezáltal sokkal nagyobb hatás elérésére legyenek képesek munkájuk során, mint ha egyedül, segítség nélkül végeznék a tevékenységüket.

Neumann Péter, a Haver Alapítvány programvezetője arról beszélt, hogy annak ellenére jelentett nagy segítséget a Mozaik a számukra, hogy a Haver már 2002 óta létezik. A Hubban tartott képzések és a mentorálás során megkaptak minden olyan tudást, amely egy civil szervezet működéséhez szükséges. Ráadásul még egy hosszú távú stratégia kialakítására is sort tudtak keríteni, így sokkal hatékonyabban tudnak működni, és könnyebben el tudják érni az általuk kitűzött célokat.

A Mozaik azonban nem csak a képzésekben és a szervezetek profibbá válásában nyújt segítséget, de egyféle összekötő hidat is képez a civilek és az olyan nagyobb zsidó szerveztek között, mint például a Mazsihisz. A Mozaik Hub különböző fórumok szervezésével próbálja elősegíteni a párbeszédet, illetve olyan témák felkarolásával, mint az LMBTQ-emberek zsidó közösségekben való elfogadása.

Cernov Mircea szerint a cél az lenne, hogy minél több együttműködő ökoszisztémát hozzanak létre a közösségen belül. Neumann Péter pedig úgy látja, hogy ezek a közösségi fórumok kiváló alkalmat jelentenek az egyes területeken tevékenykedők számára, hogy találkozzanak egymással. Ezáltal a Hub a különböző civil szervezeteket is jobban össze tudja hozni, ami akár közös projekteket is eredményezhet. Mint ahogy az történt a Talmud nem csak Nőknek és a Limmud esetében.

Zsidó civilek az együttműködésért – Kibic Magazin

Szerdán délelőtt zsidó civil szervezetek képviselői találkoztak a Mozaik Zsidó Közösségi Hubban. Az informális találkozókra a tervek szerint havi

A cikkben Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét is megkérdezték, miként látja a Mozaik Hub működését. Heisler szerint a Mozaik nélkülözhetetlen szerepet játszik a hitközség és a civilek közötti párbeszéd kialakításában. A Hub fórumai hozzájárultak a Mazsihisz saját fejlődéséhez és átalakulási folyamataihoz, és azokhoz a vitákhoz, amelyek a neológia jövőjéről szólnak. A Mazsihisz elnöke ezért támogatja a Mozaik azon törekvéseit, amelyeket a civil szféra megerősítésének érdekében tesz.

Cernov Mircea úgy véli, az elmúlt három év során a Mozaik Zsidó Közösségi Hub több lett egy egyszerű ötletnél vagy koncepciónál. A Mozaik azoknak lett a központi helye, akiknek van valamilyen elképzelésük vagy ötletük, és tevékenyen részt szeretnének venni a budapesti zsidó közösség életében.

(Az EJewish Philanthropy cikke ugyan nem említi, de a Kibic Magazin is a Mozaik Zsidó Közösségi Hub tagja.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp