Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során.

46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett. Két sportoló már a túszejtés során halálos sebet kapott, a többiekkel a terroristák a nyugat-német biztonsági erők sikertelen szabadító akciója alatt végeztek. A túszdrámában öt terrorista és egy német rendőr is az életét vesztette.

A müncheni terrortámadás áldozatai

Az 1970-ben létrejött Fekete Szeptember terrorszervezet, a Jordániában történt fekete szeptembernek nevezett eseménysorozatról kapta a nevét. 1970 szeptemberében ugyanis a jordán hadsereg fegyveres konfliktusba keveredett a területén működő palesztin szervezetekkel, amelyek már az ország stabilitását fenyegették.

Miután a palesztinok merényletet kíséreltek meg Husszein jordán király ellen, a jordán hadsereg nagy erőkkel kezdte támadni a palesztin szervezetek központjait. Az összecsapásoknak több ezer palesztin halottja volt, a palesztinok pedig kénytelenek voltak Libanonba áttenni a székhelyüket.

A Fekete Szeptembert ezután alapította a Palesztin Felszabadítási Szervezet Jasszer Arafat kezdeményezésére. A terrorszervezet célja eredetileg a jordánok elleni bosszú lett volna, de 1972-ben izraeli célpontok ellen is elkezdtek merényleteket elkövetni. Májusban például a belga Sabena légitársaság tel-avivi járatát térítették el, az utasokat azonban az izraeli különleges erők kiszabadították.

A terrorszervezet következő nagy akciója volt a müncheni olimpián résztvevő izraeliek elleni támadás. A nyolc terrorista kora reggel, a hiányos biztonsági intézkedéseket kihasználva jutott be abba az épületbe, ahol az izraeli csapatot is elszállásolták. Miután foglyul ejtették a sportolókat, a terroristák azt követelték, hogy Izrael engedjen szabadon 234 palesztin foglyot, illetve a nyugat-német kormány a Vörös Hadsereg Frakció két vezetőjét, Andreas Baadert és Ulrike Meinhofot.

Mivel a palesztin terroristák követeléseikre negatív választ kaptak, így következő lépésként el akarták hagyni az országot a még életben maradt kilenc tússzal együtt. A német hatóságok helikopterekkel egy közeli repülőtérre vitték őket, ahol a rendőrség túszmentési akciót próbált meg végrehajtani. Sikertelenül: a terroristák ugyanis a mentőakció során az összes tússzal végeztek.

Remembering the Munich massacre

46 years ago, on September 5, the joyous 1972 Summer Olympics in Munich erupted in unprecedented tragedy. Palestinian terrorists broke into the Israeli team's quarters, instantly killing two and keeping another nine in brutal hostage. Some 18 hours later, the bloodbath came to an end. Eleven Israelis were massacred, along with a German police officer. May their memories be a blessing and the horrors forever be remembered.

Geplaatst door World Jewish Congress op Dinsdag 4 september 2018

Az olimpiai játékok a tragédia ellenére egy nap szünetet követően folytatódtak. Az öt halott terrorista holttestét Líbiába szállították, ahol hősöknek kijáró temetésben részesültek. A többiek egy müncheni börtönbe kerültek, azonban a Fekete Szeptember októberben végrehajtott gépeltérítési akciója következményeként szabadon engedték őket. Az izraeli moszad azonban Golda Meir miniszterelnök utasítására egy több éves akciósorozatban végzett azokkal a terroristákkal, akiknek közük volt a müncheni mészárláshoz.

Néhány évvel ezelőtt olyan német rendőrségi dokumentumok is nyilvánosságra kerültek, amelyek szerint a terroristák meg is kínozták az izraeli túszokat. A kínzások következtében törött csontokat találtak a meggyilkolt izraeli sportolók testében, és egyiküket, a támadás kezdetén ellenük harcba szálló Joszef Romano súlyemelőt – megölése előtt vagy után – kilenc megkötözött társa szeme láttára kasztrálták is a terroristák.

A müncheni terrortámadás elől még időben elmenekülő Saul Ladany professzorról ebben a cikkben lehet olvasni:

A gyalogló professzor, aki túlélte a haláltábort és a müncheni terrortámadást – Kibic Magazin

A magyar származású Saul Ladany egy igazi túlélő, sem a nácik, sem pedig a terroristák nem tudták megállítani az izraeli sport egyik legnagyobb alakját. Ladany professzor két olimpián is képviselte Izraelt távgyaloglásban, nyert világbajnokságot és egy 44 éves világrekord is a nevéhez fúződik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp