Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során.

46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett. Két sportoló már a túszejtés során halálos sebet kapott, a többiekkel a terroristák a nyugat-német biztonsági erők sikertelen szabadító akciója alatt végeztek. A túszdrámában öt terrorista és egy német rendőr is az életét vesztette.

A müncheni terrortámadás áldozatai

Az 1970-ben létrejött Fekete Szeptember terrorszervezet, a Jordániában történt fekete szeptembernek nevezett eseménysorozatról kapta a nevét. 1970 szeptemberében ugyanis a jordán hadsereg fegyveres konfliktusba keveredett a területén működő palesztin szervezetekkel, amelyek már az ország stabilitását fenyegették.

Miután a palesztinok merényletet kíséreltek meg Husszein jordán király ellen, a jordán hadsereg nagy erőkkel kezdte támadni a palesztin szervezetek központjait. Az összecsapásoknak több ezer palesztin halottja volt, a palesztinok pedig kénytelenek voltak Libanonba áttenni a székhelyüket.

A Fekete Szeptembert ezután alapította a Palesztin Felszabadítási Szervezet Jasszer Arafat kezdeményezésére. A terrorszervezet célja eredetileg a jordánok elleni bosszú lett volna, de 1972-ben izraeli célpontok ellen is elkezdtek merényleteket elkövetni. Májusban például a belga Sabena légitársaság tel-avivi járatát térítették el, az utasokat azonban az izraeli különleges erők kiszabadították.

A terrorszervezet következő nagy akciója volt a müncheni olimpián résztvevő izraeliek elleni támadás. A nyolc terrorista kora reggel, a hiányos biztonsági intézkedéseket kihasználva jutott be abba az épületbe, ahol az izraeli csapatot is elszállásolták. Miután foglyul ejtették a sportolókat, a terroristák azt követelték, hogy Izrael engedjen szabadon 234 palesztin foglyot, illetve a nyugat-német kormány a Vörös Hadsereg Frakció két vezetőjét, Andreas Baadert és Ulrike Meinhofot.

Mivel a palesztin terroristák követeléseikre negatív választ kaptak, így következő lépésként el akarták hagyni az országot a még életben maradt kilenc tússzal együtt. A német hatóságok helikopterekkel egy közeli repülőtérre vitték őket, ahol a rendőrség túszmentési akciót próbált meg végrehajtani. Sikertelenül: a terroristák ugyanis a mentőakció során az összes tússzal végeztek.

Az olimpiai játékok a tragédia ellenére egy nap szünetet követően folytatódtak. Az öt halott terrorista holttestét Líbiába szállították, ahol hősöknek kijáró temetésben részesültek. A többiek egy müncheni börtönbe kerültek, azonban a Fekete Szeptember októberben végrehajtott gépeltérítési akciója következményeként szabadon engedték őket. Az izraeli moszad azonban Golda Meir miniszterelnök utasítására egy több éves akciósorozatban végzett azokkal a terroristákkal, akiknek közük volt a müncheni mészárláshoz.

Néhány évvel ezelőtt olyan német rendőrségi dokumentumok is nyilvánosságra kerültek, amelyek szerint a terroristák meg is kínozták az izraeli túszokat. A kínzások következtében törött csontokat találtak a meggyilkolt izraeli sportolók testében, és egyiküket, a támadás kezdetén ellenük harcba szálló Joszef Romano súlyemelőt – megölése előtt vagy után – kilenc megkötözött társa szeme láttára kasztrálták is a terroristák.

A müncheni terrortámadás elől még időben elmenekülő Saul Ladany professzorról ebben a cikkben lehet olvasni:

A gyalogló professzor, aki túlélte a haláltábort és a müncheni terrortámadást – Kibic Magazin

A magyar származású Saul Ladany egy igazi túlélő, sem a nácik, sem pedig a terroristák nem tudták megállítani az izraeli sport egyik legnagyobb alakját. Ladany professzor két olimpián is képviselte Izraelt távgyaloglásban, nyert világbajnokságot és egy 44 éves világrekord is a nevéhez fúződik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp