Titokban Iránba látogatott az oroszországi főrabbi

Berel Lazar még áprilisban egy orosz küldöttség tagjaként érkezett Teheránba, ahol a helyi zsidó közösség tagjaival találkozott. Az irániak ellenezték a rabbi érkezését, Putyin azonban ragaszkodott hozzá.

Berel Lazar, Oroszország főrabbija fél évvel ezelőtt egy orosz küldöttség tagjaként látogatott el Iránba – tudta meg az izraeli Ynet. Lazar – aki az oroszországi chabad vezetője is egyben – 24 órát tölthetett Teheránban, ahol a helyi zsidó közösség intézményeit látogatta meg, és az iráni zsidóság vezetőivel is találkozott.

Berel Lazar rabbi éppen Vlagyimir Putyinnak magyaráz

Az izraeli lap úgy tudja, az irániak ellenezték, hogy Lazar is az orosz küldöttség része legyen, de Putyin elnök ragaszkodott ahhoz, hogy a rabbi is elutazhasson Teheránba. Így Lazar egyik asszisztensével együtt végül felszállhatott az Iránba tartó gépre.

Teheránban az orosz főrabbi meglátogatta a központi zsinagógát, és elment egy zsidó iskolába is, ahol hidzsábot viselő muszlim tanárnőket is alkalmaznak. Az iskola falaira pedig a héber nyelvű bibliai idéztek mellé Irán legfőbb vallási vezetőjének, Ali Hámeneinek a fényképét függesztették fel. Hámeini egyébként Izrael egyik legnagyobb ellenségének számít.

Iránban még mindig őrzik a zsidó hagyományt – Kibic Magazin

Az iráni zsidó közösség tagjai hétről hétre ellátogatnak az ország egyik zsinagógájába, hogy ott istentiszteletet tartsanak. A legutóbbi ceremóniát a

Lazar látogatása kizárólag a zsidó közösséggel való találkozásra korlátozódott. A rabbi azt vizsgálta, hogyan tudná segíteni a helyi közösséget abban, hogy az képes legyen betartani a kóserság törvényeit az iszlám köztársaságban. Az orosz főrabbi meghallgatta a helyi közösség vezetőt, akik elmondták, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük.

A Globoport a látogatás kapcsán megjegyzi, hogy Irán és Oroszország most éppen szövetségesek a Közel-Keleten, és szemben állnak Szaúd-Arábia és Izrael koalíciójával, amelyet viszont az Egyesült Államok támogat. Ennek ellenére Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Putyin elnökkel is kiváló kapcsolatot ápol.

Berel Lazar idén májusban Budapesten is járt, ahová unokahúga esküvőjére érkezett. Az oroszországi főrabbi ugyanis a magyarországi chabadot vezető Oberlander Báruch rabbi feleségének, Batshevának a testvére.

Jól érzik magukat Iránban az ott élő zsidók – Kibic Magazin

Az iráni zsidók annak ellenére nem akarják elhagyni az országot, hogy az iszlám állam jogszabályai nem igazán támogatják a zsidó létet. A nyugati sajtóban

(Ynet, Globoport)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp