Soros Györggyel kapcsolatos álhírt terjeszt Netanjahu és a magyar kormányközeli média

Egy régebbi antiszemita összeesküvés-elméleten alapszik az az álhír, amely szerint az iráni kormány Soros György szervezetével dolgozik együtt. Az álhírt Benjamin Netanjahu Facebook-oldalán is megosztották, és a hazai kormányközeli oldalak is átvették.

Az izraeli és a magyar kormányközeli médiában is terjedni kezdő álhír nagyjából annyi, hogy Mohammad Zarif iráni külügyminiszter az iráni parlamentben kérdésre válaszolva elismerte, hogy az iráni kormány már évek óta együttműködik a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványokkal. A hír elsőként az izraeli Israel Hayom és Arutz7 portálokon jelent meg, forrást azonban egyikük sem közölt.

Soros György

Az Israel Hayom cikkét még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán is megosztották. Az Arutz7 írását pedig a hazai kormányközeli oldalak kezdték el átvenni. A 888 például a Soros a zsidóság legádázabb ellenségeit pénzeli címmel közölt erről cikket.

Az izraeli 10-es csatorna híradójának külpolitikai szerkesztője, Nadav Eyal azonban utánanézett, mégis mire alapozzák az izraeli portálok a Soros és Irán együttműködéséről szóló hírt. Némi kutakodás után Eyal arra jutott, hogy semmi alapja nincs a fenti állításnak, és az egész történetből egy szó sem igaz. A „hírt” valószínűleg egy perzsa nyelvről hibásan fordított fórumbejegyzés alapján készítették, a félrefordítás miatt pedig teljesen átértelmeződtek Zarif szavait.

Az izraeli Marker nevű lap szerint a történet egy nagyjából tízéves antiszemita összeesküvés-elméletre vezethető vissza, ami arról szólt, hogy a zsidó Soros forradalmat akar kirobbantani Iránban, hogy megdöntse a regnáló hatalmat. Az egész Zarifon keresztül zajlott volna, aki a konspirációs teória szerint kapcsolatban állt Sorossal. Eyal arra is felhívja a figyelmet, hogy Zarif sosem mondott olyat, hogy együttműködött Soros Györggyel, és Irán sem erősítette meg ezt a híresztelést.

A Marker tudósítása szerint az Israel Hayom azután sem szedte le a Sorosról szóló hírét, hogy kiderült, Fake News-ról van szó. De Netanjahu Facebook-oldaláról sem sikerült még ezidáig eltávolítani a posztot. Ezért egy izraeli ügyvéd a Facebookhoz fordult, hogy töröljék az álhírt népszerűsítő bejegyzést az izraeli kormányfő oldaláról. A labda így most az álhírek ellen háborút hirdető Facebook oldalán pattog.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp