Soros Györggyel kapcsolatos álhírt terjeszt Netanjahu és a magyar kormányközeli média

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy régebbi antiszemita összeesküvés-elméleten alapszik az az álhír, amely szerint az iráni kormány Soros György szervezetével dolgozik együtt. Az álhírt Benjamin Netanjahu Facebook-oldalán is megosztották, és a hazai kormányközeli oldalak is átvették.

Az izraeli és a magyar kormányközeli médiában is terjedni kezdő álhír nagyjából annyi, hogy Mohammad Zarif iráni külügyminiszter az iráni parlamentben kérdésre válaszolva elismerte, hogy az iráni kormány már évek óta együttműködik a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványokkal. A hír elsőként az izraeli Israel Hayom és Arutz7 portálokon jelent meg, forrást azonban egyikük sem közölt.

Soros György

Az Israel Hayom cikkét még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán is megosztották. Az Arutz7 írását pedig a hazai kormányközeli oldalak kezdték el átvenni. A 888 például a Soros a zsidóság legádázabb ellenségeit pénzeli címmel közölt erről cikket.

Az izraeli 10-es csatorna híradójának külpolitikai szerkesztője, Nadav Eyal azonban utánanézett, mégis mire alapozzák az izraeli portálok a Soros és Irán együttműködéséről szóló hírt. Némi kutakodás után Eyal arra jutott, hogy semmi alapja nincs a fenti állításnak, és az egész történetből egy szó sem igaz. A „hírt” valószínűleg egy perzsa nyelvről hibásan fordított fórumbejegyzés alapján készítették, a félrefordítás miatt pedig teljesen átértelmeződtek Zarif szavait.

Az izraeli Marker nevű lap szerint a történet egy nagyjából tízéves antiszemita összeesküvés-elméletre vezethető vissza, ami arról szólt, hogy a zsidó Soros forradalmat akar kirobbantani Iránban, hogy megdöntse a regnáló hatalmat. Az egész Zarifon keresztül zajlott volna, aki a konspirációs teória szerint kapcsolatban állt Sorossal. Eyal arra is felhívja a figyelmet, hogy Zarif sosem mondott olyat, hogy együttműködött Soros Györggyel, és Irán sem erősítette meg ezt a híresztelést.

A Marker tudósítása szerint az Israel Hayom azután sem szedte le a Sorosról szóló hírét, hogy kiderült, Fake News-ról van szó. De Netanjahu Facebook-oldaláról sem sikerült még ezidáig eltávolítani a posztot. Ezért egy izraeli ügyvéd a Facebookhoz fordult, hogy töröljék az álhírt népszerűsítő bejegyzést az izraeli kormányfő oldaláról. A labda így most az álhírek ellen háborút hirdető Facebook oldalán pattog.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp