Washington nem támogatja tovább a palesztinokat segítő ENSZ-hivatalt

Az Egyesült Államok teljesen megszünteti az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalának (UNRWA) finanszírozását.

Heather Nauert külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az UNRWA üzleti modellje és költségvetési gyakorlata “menthetetlenül hiányos”.

Donald Trump amerikai elnök januárban jelentette be, hogy Washington csökkenti a palesztinoknak nyújtott segélyeket, amíg nem folytatják a béketárgyalásokat, melyek 2014-ben szakadtak meg. Trump a Twitteren azt írta, hogy bár Washington “dollármilliók százait” adja a palesztinoknak, ők nem értékelik a gesztust, és továbbra sem hajlandóak tárgyalni Izraellel.

Ezt követően Trump augusztusban utasította a külügyminisztériumot, hogy 200 millió dollárral csökkentse a palesztin területeknek szánt segélyeket.

Az ENSZ-program költségvetése évi hozzávetőleg 1,1 milliárd dollár (310 milliárd forint), amelynek egyharmadát eddig az Egyesült Államok állta.

Az UNRWA-t az 1948-as arab-izraeli háború után alapították abból a célból, hogy az ennek következtében menekülni kényszerült, csaknem 700 ezer palesztinnak segítsen. Jelenleg mintegy 5 millió palesztinnak nyújt különböző szolgáltatásokat, például csaknem 280 ezer gázai gyerek oktatását biztosítja.

Jiszráel Kac izraeli hírszerzési miniszter a Twitteren üdvözölte az Egyesült Államok döntését, és azt írta, hogy az UNRWA tartja fenn a palesztin menekültproblémát.

Washington döntése „a helyzet reális értékelése, és illeszkedik Izrael álláspontjához” – tette hozzá.

Eközben Ajman Szafadi jordániai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a lépésnek veszélyes humanitárius, politikai és biztonsági következményei lehetnek a menekültekre és a teljes térségre nézve.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp