Lemondott a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumának egyik tagja

Guba Gergely szerint az alapítvány az utóbbi években egyáltalán nem kommunikált felé, ezért átláthatatlanná vált számára annak működése. Szalai Kálmán, a TEV titkára szerint viszont az alapítvány a továbbiakban is átláthatóan működik.

Guba Gergely, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnöke a tegnapi napon lemondott a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) kuratóriumában betöltött tagságáról. Döntését lemondó levelében azzal indokolta, hogy az alapítvány működésébe nem tudott belelátni, semmilyen kérdésben nem kérték ki a véleményét, annak ellenére, hogy kurátorként a felelőssége lett volna a működés felügyelete és a főbb irányvonalak véleményezése.

Guba Gergely (Fotó: facebook.com/guba.gergely)

A Szim Salom elnöke 2013 óta vett részt a TEV kuratóriumának munkájában, Heisler András 2014-es lemondását követően viszont rajta kívül nem maradt más olyan a kuratóriumban, aki semmilyen formában nem kötődött az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH). Sokáig abban bízott, hogy ez változni fog, és új kurátorok bevonása mellett több, színesebb vélemények is megjelennek majd az Alapítvány működésében, azonban ez nem történt meg.

Így aztán ez a helyzet vállalhatatlan lett a számára, mivel éppen az ellenkezője valósult meg annak, mint ami miatt annak idején elválalta a kuratóriumi tagságot, a mostani állapothoz viszont nem kíván egyedüli külsősként a továbbiakban asszisztálni.

„Közös zsidó ügynek tartom a magyarországi zsidó közösség védelmét, az antiszemita megnyilvánulások elleni egységes fellépést – és ez ellentétes azzal a folyamattal, ahogyan az EMIH kommunikációs szinten is ezt a feladatot a Tett és Védelem Alapítványon keresztül kisajátítja magának”

– írja Guba Gergely a felmondó levelében.

A Kibic Magazin kérdésére válaszolva a Szim Salom elnöke elmondta, hogy két feltételhez kötötte kuratóriumi tagságát: az egyik az lett volna, hogy a TEV az alapító EMIH-től függetlenül működik, a másik pedig, hogy mindenki számára átlátható, érdemi munka folyik az alapítványnál. Guba Gergely szerint ezek azonban nem valósultak meg, és csak azért maradt ilyen sokáig az alapítvány kuratóriumának tagja, mert esélyt szeretett volna adni annak, hogy ne csak az EMIH által diktált vélemények jelenjenek meg a TEV kommunikációjában.

Ehhez képest Guba Gergely szerint a TEV a mai napig az EMIH Baross utcai épületében működik, a kuratóriumában rajta kívül csak az EMIH-hez köthető személyek ülnek, és az alapítvány kommunikációja minden elemében megegyezik az EMIH-ével. A TEV ezáltal szélsőségesen közelíti meg a migráció kérdését, és inkább foglalkozik az Európa más részein felmerülő problémákkal, mint a hazai zsidóság helyzetével.

A lemondással kapcsolatban megkerestük Szalai Kálmánt, a TEV titkárát is, aki elmondta, hogy nagyon sajnálják Guba Gergely döntését, azonban nem tudnak osztozni aggodalmában. Szalai Kálmán szerint a TEV továbbra is átláthatóan működik, és annak ellenére, hogy a kezdetektől az EMIH volt az egyetlen szervezet, amely hozzájárult az alapítvány működéséhez, nem gondolja, hogy a TEV tevékenysége kizárólag az EMIH elképzeléseit tükrözné.

Szalai Kálmán (középen) a TEV által szervezett Európai antiszemitizmus, harc az antiszemitizmus ellen elnevezésű nemzetközi konferencián Brüsszelben (Fotó: tev.hu)

A TEV titkára úgy látja, az alapítvány működésében vallási felekezetek és ideológiák nem játszanak szerepet, és az antiszemitizmus elleni harc nem csak az EMIH ügye kellene, hogy legyen. Hiszen az egész magyar társadalmat kell meggyőzniük arról, hogy az antiszemitizmust kiemeljék a közbeszédből. Ezért amellett, hogy megköszönik a Szim Salom elnökének eddigi munkáját, Heisler Andrással és a Mazsihisszel együtt vissza is várják az alapítvány kuratóriumába.

A TEV kuratóriumában így most két tag maradt: Bodnár Dániel, a kuratórium elnöke, az EMIH elnökségi tagja, illetve Megyeri András. Szalai Kálmán elmondta, hogy mihamarabb szeretnének új tagot találni, és visszaállatni a kuratórium törvényes működését Az új kuratóriumi tag kilétéről azonban még korai lenne beszélni – közölte a TEV titkára.

A Tett és Védelem Alapítvány az EMIH és Köves Slomó vezető rabbi kezdeményezésére, 2012 novemberében jött életre azért, hogy a romló minőségű közbeszéd, a kirekesztés, az antiszemitizmus táptalaját adó ismerethiány, valamint az atrocitások és törvényszegések elleni erélytelen jogi fellépéssel szemben nyújtson új alternatívát a pozitív zsidó identitás és a közösségi szerveződés stratégiája mentén.

Eredeti elképzelés szerint a TEV kurátorai a legfontosabb Magyarországon működő zsidó vallási és kulturális irányultságokat kívánták megjeleníteni, ezzel is szimbolikusan kifejezve, hogy az antiszemitizmus elleni fellépés mindannyiunk közös ügye. A kuratórium társelnöke volt korábban Heisler András is, aki 2014-ben, miután a Maszihisz elnökévé választották lemondott TEV kuratóriumában betöltött tisztségéről. Heisler akkor – Guba Gergelyhez hasonlóan – a túlzott EMIH-es befolyást, illetve az átláthatatlan működést jelölte meg lemondásának okaként.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp