Az antiszemitizmus miatt kilépett a Munkáspártból a párt egyik veterán képviselője

Kilépett csütörtökön a Munkáspárt alsóházi frakciójából a legnagyobb brit ellenzéki erő egyik legtekintélyesebb veteránja, Frank Field, a párton belüli antiszemitizmussal indokolva döntését.

A 76 éves Field, aki 1979 óta volt a Labour képviselője a londoni törvényhozás választott alsó kamarájában, távozását bejelentő levelében úgy fogalmazott, hogy a Munkáspárt jelenlegi vezetése a brit politikai antiszemitizmus térhódításának egyik hajtóerejévé vált.

Frank Field

A pályafutását függetlenként folytató képviselő szerint

Nagy-Britannia azért harcolt a II. világháborúban, hogy az ilyen nézetek eltűnjenek a brit politikából,

de a háborúban tanúsított emberfeletti erőfeszítés és az elért siker eredményei „hatalmas és folyamatos belső támadások célpontjává váltak”, miközben a Munkáspárt vezetése semmiféle érdemi lépést nem tesz az alapvető értékek eróziójának megakadályozására.

Frank Field szerint a Labour „egyre inkább rasszista párt színében tűnik fel”, és a helyi pártszervezetekben az intolerancia és a megfélemlítés kultúrája terjeng. A brit Munkáspárton belül hónapok óta dúl az antiszemita jelenségekkel kapcsolatos vita, és a pártot kívülről is súlyos bírálatok érik. 

Brit zsidók antiszemitizmussal vádolják a Munkáspártot – Kibic Magazin

Egyetlen munkáspárti képviselő sem volt jelen azon a rendezvényen, amelyet 700 brit zsidó szervezett néhány napja a londoni Parlament térre, hogy tiltakozzanak a Munkáspártban egyre inkább eluralkodó intézményes rasszizmus ellen. Megdöbbent a tömeg, amikor kiderült, hogy egyetlen munkáspárti képviselő sem csatlakozott hozzájuk a demonstráción.

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn legutóbb augusztus közepén került a bírálatok kereszttüzébe, miután kiderült, hogy 2014-ben Tunéziában jelen volt egy koszorúzáson, amelyen egyes források szerint az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók elleni terrortámadás palesztin felelőseire emlékeztek.

Néhány hete a Munkáspárt egyik zsidó alsóházi képviselője, Luciana Berger Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Corbyn 2012-ben támogató üzenetet küldött egy durván antiszemitának minősített londoni utcai falfestmény szerzőjének, aki kifogásolta műve eltávolítását.

Trump-fanatikusok tartják csupán antiszemitának a brit Munkáspártot? – Kibic Magazin

Sok támadás érte az utóbbi időben Jeremy Corbynt, a brit Munkáspárt vezetőjét, mivel többen úgy vélik, hogy a párt vezetői antiszemita gesztusokat tettek

A 300 ezres brit zsidóság érdekképviseleti szervezetei nem sokkal később megfogalmaztak egy közös felhívást, amely szerint Corbyn „barátjának tartja a zsidók ellen terrortámadásokat elkövető Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet”, és részt vesz a milíciát támogató londoni demonstrációkon.

„Ez még a legjobb esetben is azt jelenti, hogy a szélsőbal megszállottan gyűlöli a cionizmust, a cionistákat és Izraelt, a legrosszabb esetben viszont olyan konspirációs világnézetre vall, amely a zsidó közösségeket ellenséges képződménynek, osztályellenségnek hiszi” – fogalmaztak a felhívást kiadó zsidó szervezetek.

A bírálatokra reagálva Jeremy Corbyn már tavasszal ígéretet tett arra, hogy a Munkáspárt „legkésőbb július végéig” rendezi a párton belüli antiszemita ügyek „óriási többségét”, de a Munkáspártot azóta is folyamatos vádak érték, legutóbb Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök részéről is.

Védelmébe vette a brit zsidókat a Harry Potter szerzője – Kibic Magazin

J.K. Rowling a brit Munkáspárt vezetőjének antiszemita kirohanásait védő íróval vitázott össze a közösségi médiában. Nem ez volt az első alkalom, hogy a

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp