Elie Wiesel fotójával a zsebében játszotta el Adolf Eichmann szerepét az Oscar-díjas színész

Az Oscar-díjas Ben Kingsley alakítja Adolf Eichmannt az Operation Finale című filmben, amely a náci háborús bűnös elfogásának történetét dolgozza fel. A brit színész egy traumatikus gyerekkori élmény miatt vállalta el Eichmann szerepének eljátszását.

Ben Kingsley gimnazista volt, amikor otthon egyedül nézett meg egy dokumentumfilmet a Bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításáról, ami igen nagy hatással volt rá, és azóta nagyon közel érzi magához a holokauszttal kapcsolatos történeteket. A brit színész ugyan nem zsidó származású, bár úgy véli, hogy anyai ágon azért lehetnek zsidó rokonai.

Ben Kingsley Adolf Eichmann szerepében az Operation Finale című filmben

Kingsley korábban már volt Simon Wiesenthal egy tévéfilmben, játszott a Schindler listájában, illetve egy Anne Frank életéről szóló filmben, amelyben a fiatal lány édesapját alakította. Az 1982-es Gandhi című film főszerepéjért pedig Oscar-díjat kapott.

Miközben Kingsley a holokausztról szóló filmekre készült fel, közeli barátságot kötött Elie Wiesellel. 2016-ban, nemsokkal Wiesel halála előtt pedig megígérte neki, hogy ha legközelebb az író történetéhez hasonló filmben fog játszani, akkor az alakítását Wieselnek ajánlja majd. Így amikor megkapta Eichmann szerepét az Operation Finale című filmben, akkor a forgatások alatt végig Elie Wiesel fotója lapult Kingsley zsebében. Az Oscar-díjas színész korábban a Schindler listájának forgatásain Anne Frank fényképet hordta magával.

„Ígéretem szerint minden nap megnéztem Elie fotóját, amelyet a zsebemben hordtam, és azt mondtam: ezt érted teszem”

– meséli Kingsley a JTA-nek.

Az Operation Finale című film Peter Malkin és más moszad ügynökök történetét meséli el, akik 1961-ben titokban lenyomozták és elfogták az Argentínában rejtőzködő Adolf Eichmannt. Majd bíróság elé vitték Izraelben, ahol végül halálra ítélték és kivégezték a náci háborús bűnöst. A film gerincét egy macska-egér játék adja Malkin (akit Oscar Isaac alakít) és Eichmann között, akik mindketten nagy manipulátorok voltak. A filmet, amelyet tegnap mutattak be az Egyesült Államokban, Chris Weitz rendezte.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp