Védelmébe vette a brit zsidókat a Harry Potter szerzője

J.K. Rowling a brit Munkáspárt vezetőjének antiszemita kirohanásait védő íróval vitázott össze a közösségi médiában. Nem ez volt az első alkalom, hogy a Harry Potter-könyvek írója felemeli a szavát az antiszemitizmus ellen.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője lassan minden napra szolgáltat valamilyen kisebb-nagyobb antiszemita botrányt. Nemrég egy 2013-as beszédét szedték elő, amelyben azt fejtegette, hogy a cionistáknak két problémájuk van: az egyik, hogy nem akarnak tanulni a történelemből, a másik pedig, hogy annak ellenére, hogy már nagyon hosszú ideje élnek Nagy-Britanniában, az angol iróniát egyáltalán nem értik. 2010-ben pedig azt jelentette ki, hogy Izrael kontroll alatt tarja a brit törvényhozás tagjainak beszédeit.

J.K. Rowling

Corbyn kijelentései kapcsán a brit zsidók tiltakozni kezdtek, ezt tette szóvá a Twitteren Simon Maginn brit író, aki szerint mindez nyilvánvalóan csak műfelháborodás. Egy magát zsidónak valló kommentelőtől pedig azt követelte, hogy magyarázza már el neki, hogy mire fel annyira érzékenyek a zsidók.

Maginn bejegyzéseire J.K. Rowling, a Harry Potter-sorozat szerzője is reagált: „Hogy mered azt mondani egy zsidónak, hogy a tiltakozásuk nyilvánvalóan csak műfelháborodás? Hogy mered azt követelni tőlük, hogy a te saját világmeglátásod szerint éljék át fájdalmukat és félelmeiket? Milyen más kisebbséggel beszélnél ilyen hangnemben?” – fakadt ki a Twitteren az amúgy nem zsidó Rowlins.

J.K. Rowling on Twitter

@simonmaginn @SCynic1 How dare you tell a Jew that their outrage is ‘patently synthetic’? How dare you demand that they lay bare their pain and fear on demand, for your personal evaluation? What other minority would you speak to this way?

Ezután kisebb vita alakult ki a két író között a közösségi médiában, amelyben Rowling a francia filozófus, Jean-Paul Sartre Vádirat az antiszemitizmus ellen című művéből posztolt idézeteket. A Harry Potter írója azt is Maginn szemére vetette, hogy miért akarja mindenáron egy brit zsidótól megtudni, hogyan érzi magát, amikor antiszemita támadásokat kell elszenvednie, hiszen több száz beszámolót is találhat arról a neten, hogy miként érzik magukat éppen a brit zsidók.

Ez nem az első alkalom, hogy Rowling az antiszemitizmusról vitatkozik a közösségi médiában. Itt a Kibicen is beszámoltunk róla, hogy idén áprilisban azt fejtegette a Twitteren, hogy az a nézet, hogy a zsidóság nem etnikai, hanem vallási kérdés, egyáltalán nem releváns szempont, hiszen az ateista zsidóknak is viselniük kellett a sárga csillagot a holokauszt idején.

J.K. Rowling felemelte a szavát az antiszemitizmus ellen – Kibic Magazin

Folyamatos vita zajlik Nagy-Britanniában azzal kapcsolatban, hogy a jobb vagy a baloldalra jellemzőbb-e inkább az antiszemitizmus. Nemrég zsidó parlamenti

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp