Újjáépült Kelet-Európa legnagyobb zsinagógája

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az ukrán Drohobicsban még a XIX. században épült fel a zsinagóga, amelyben többek között Menahem Begin későbbi izraeli miniszterelnök tartotta az esküvőjét 1939-ben.

A galíciai város eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, lakóinak a fele zsidó volt. Az első világháborút követően Drohobics a független Lengyelország része lett. Aztán lerohanták a nácik, és kiirtották a zsidó lakosságot, nagyjából 11-14000 embert. A második világháborút követően Drohobics Ukrajnához került, mely akkor a Szovjetunióhoz tartozott. Jelenleg 150 zsidó él a városban.

előtte

Ukrajna egykor a zsidóság egyik fontos központja volt a világban, de mára elveszítette zsidó polgárainak jó részét, akik kivándoroltak a Szovjetunió bukása után 1991-ben Izraelbe. A drohobicsi zsinagóga – amely 1842 és 1865 között épült – felújítására az ukrán állam és egy helyi orosz oligarcha jóvoltából került sor. Viktor Vekszelberg egymillió dollárt adományozott a munkálatokra.

utána

Mivel Ukrajnában ma már alig élnek zsidók, ezért nagy jelentősége van annak, hogy az innen elszármazott gazdag polgárok támogassák a zsinagógák helyreállítását. Ezért Kijevben szemet hunytak a fölött, hogy Viktor Vekszelberg orosz oligarcha igen közel áll Putyin orosz elnökhöz, akivel köztudott, hogy Ukrajnának feszült a viszonya. Viktor Vekszelberg neve szerepel azon a feketelistán is, amely a Putyinhoz hű oligarchákról készült az Egyesült Államokban, aki emiatt jelenleg nem léphet be az USA-ba.

Viktor Vekselberg

Roman Abramovics, egy Putyinhoz közelálló másik orosz oligarcha, úgy kerülte meg ezt a problémát, hogy felvette az izraeli állampolgárságot.

Izraeli állampolgár lett Roman Abramovics orosz milliárdos – Kibic Magazin

Izraeli állampolgárságot kapott a Premier League-ben játszó londoni Chelsea labdarúgóklub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics, akinek hetekkel ezelőtt lejárt brit befektetői vízumát a brit hatóságok egyelőre nem hosszabbították meg. A brit közszolgálati médiatársaság úgy értesült, hogy Abramovics hétfőn meg is érkezett Izraelbe.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp