Újjáépült Kelet-Európa legnagyobb zsinagógája

Az ukrán Drohobicsban még a XIX. században épült fel a zsinagóga, amelyben többek között Menahem Begin későbbi izraeli miniszterelnök tartotta az esküvőjét 1939-ben.

A galíciai város eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, lakóinak a fele zsidó volt. Az első világháborút követően Drohobics a független Lengyelország része lett. Aztán lerohanták a nácik, és kiirtották a zsidó lakosságot, nagyjából 11-14000 embert. A második világháborút követően Drohobics Ukrajnához került, mely akkor a Szovjetunióhoz tartozott. Jelenleg 150 zsidó él a városban.

előtte

Ukrajna egykor a zsidóság egyik fontos központja volt a világban, de mára elveszítette zsidó polgárainak jó részét, akik kivándoroltak a Szovjetunió bukása után 1991-ben Izraelbe. A drohobicsi zsinagóga – amely 1842 és 1865 között épült – felújítására az ukrán állam és egy helyi orosz oligarcha jóvoltából került sor. Viktor Vekszelberg egymillió dollárt adományozott a munkálatokra.

utána

Mivel Ukrajnában ma már alig élnek zsidók, ezért nagy jelentősége van annak, hogy az innen elszármazott gazdag polgárok támogassák a zsinagógák helyreállítását. Ezért Kijevben szemet hunytak a fölött, hogy Viktor Vekszelberg orosz oligarcha igen közel áll Putyin orosz elnökhöz, akivel köztudott, hogy Ukrajnának feszült a viszonya. Viktor Vekszelberg neve szerepel azon a feketelistán is, amely a Putyinhoz hű oligarchákról készült az Egyesült Államokban, aki emiatt jelenleg nem léphet be az USA-ba.

Viktor Vekselberg

Roman Abramovics, egy Putyinhoz közelálló másik orosz oligarcha, úgy kerülte meg ezt a problémát, hogy felvette az izraeli állampolgárságot.

Izraeli állampolgár lett Roman Abramovics orosz milliárdos – Kibic Magazin

Izraeli állampolgárságot kapott a Premier League-ben játszó londoni Chelsea labdarúgóklub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics, akinek hetekkel ezelőtt lejárt brit befektetői vízumát a brit hatóságok egyelőre nem hosszabbították meg. A brit közszolgálati médiatársaság úgy értesült, hogy Abramovics hétfőn meg is érkezett Izraelbe.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp