Horror performance a Wesselényi utcában?

Nőavatás, álmúzeum, rabbinők, horogkereszt, EU-Irán, betérés, Zsidó Világkongresszus többek között ezekről beszélgetett Radnóti Zoltán főrabbi, Seres Attila a Kibic projektvezetője és Gyarmati István külpolitikai szakértő a Heti Tv-ben.

A teljes műsor itt tekinthető meg:

Egyre nagyobb a nők szerepe a zsidóságban

A beszélgetésben szó esett a főrabbi lányának bat micva ünnepségéről, amely a zsidó lányok felnőtté avatási szertartása. E kapcsán Seres Attila megjegyezte, hogy az emancipálódó zsidóságban egyre nagyobb szerepet kapnak a nők. Radnóti Zoltán bejelentette, hogy Darvas Istvánnal együtt olyan bat micva tanfolyamokat szeretnének tartani, ahol bemutatnák a zsidó történelem nőszereplőit Sárától Golda Meirig. Céljuk, hogy ezzel is hozzájáruljanak ahhoz, hogy a lányok öntudatosan zsidó nőkké váljanak.

Seres Attila felhívta a figyelmet a Kibic egyik múlt heti, egyébként nagy vitát generáló  cikkére, amely egy ortodox weboldalról számol be, ahol rabbinőket lehet kérdezni a zsidó törvényekhez kapcsolódó témákban. Seres szerint ez azt mutatja, hogy változik a nők szerepe az ortodoxiában is. Radnóti Zoltán a Kibic Facebook oldalán zajló vita kapcsán legutóbbi dróséját felidézve hozzátette, hogy egyesek szerint a Szentély pusztulását az is okozta, hogy a zsidók túlságosan komolyan vették a halachát, és nem hagytak maguknak semmiféle mozgásteret.

Elindult az első “Kérdezd a rabbinőt” website – Kibic Magazin

Vezető női halacha szakértők válaszolnak meg zsidósággal kapcsolatos kérdéseket egy új website-on. A Beit Hillel Ortodox Rabbinikus Szövetség elindított

Horror performance a Wesselényi utcában

A Wesselényi utcai álmúzeumot, a Shoah cellart 2017 tavaszán egy szenespincében, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában nyitotta meg egy izraeli ügyvéd. Seres Attila szerint ez a kiállítás egy turista attrakció, és aki lemegy a pincébe az elképesztő horror performance-nak lehet a szemtanúja. A kiállítóhely szerint itt volt Eichmann pesti központja, itt kínozták meg Szenes Hannát is. Mindebből persze egy szó sem igaz. A jelenlegi felháborodást azonban Seres nem érti, véleménye szerint ez nem más, mint egyfajta kalandpark, egy szellemvasút, ahol szintén nem hisz el az ember semmit. Úgy gondolja, ez csupán egy piaci vállalkozás, amelyet egyébként a látogatók értékelnek az erre szakosodott oldalakon. Ez egy piaci ügy, ennek nincs köze a Holokauszthoz – jelentette ki Seres.

Radnóti főrabbi ezzel szemben rosszallását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy totális hamisítvány állhat a zsidónegyed közepén, az egykori gettó területén. „Hiába voltak civil tiltakozások, hiába tettek ki molinót, a rendőrök leszedették velük”, mondta.

Izraeli képviselő közbenjárására távolították el a budapesti álmúzeumot a NY Times ajánlójából – Kibic Magazin

A Wesselényi utcai kamu holokausztmúzeum híre már Izraelbe is eljutott. Ennek köszönhetően sikerült kivetetni az álmúzeum nevét a New York Times budapesti helyeket ajánló cikkéből. A Wesselényi utca 9. szám alatt, a Dohány utcai zsinagóga közelében működő Shoah Cellar (Soa vagy Holokauszt pince) Múzeumról már elég részletesen írtunk korábban.

Fordított horogkereszt

Szóba került annak a horogkeresztnek az ügye, amelyet Szedres községnél található zsidó temetőnél fújtak fel nemrég egy táblára. A Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett, ám ezt a rendőrség elutasította. Szerintük ez a jelkép több ponton is eltér a hagyományos horogkereszttől. Radnóti Zoltán szerint a rendőrség ezzel „pofán röhögte” a magyar zsidóságot.

Gyarmati István szerint nem egyszerű a rendőrség helyzete, ahogy annak az eldöntése sem, hogy ez valóban egy tiltott önkényuralmi jelkép, netán mégsem az.

A rendőrség szerint a fordítva rajzolt horogkereszt nem önkényuralmi jelkép – Kibic Magazin

Még akkor sem, ha éppen egy zsidó temető táblájába karcolják bele, mint ahogy az Szedres községben történt. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány (TEV)

Minek tekintsük a betérőket?

Radnóti Zoltán beszámolt arról, hogy a hétvégén a neológ rabbik hat párt eskettek meg. Az ifjú házasok között volt betérő is. Ennek kapcsán Radnóti elmondta, hogy a legnagyobb vita a zsidó közösségen belül arról folyik, hogy a betért ember a zsidó népbe vagy a zsidó vallásba tért be. A főrabbi úgy véli, miután a vallási bíróság, a bét din dönt a betérésről, a betért a zsidó vallásba tér be. Szóba került Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének cikke, amelyben erősen kritizálja azt az izraeli álláspontot, mely szerint diszkriminálják a nem ortodox bét din általi betérőket.

Lauder csörtéje Netanjahuval

Seres Attila beszélt arról is, hogy Ronald Lauder t, aki egy szenvedélyes kirohanást intézett Netanjahu politikája ellen a New York Times-ban, amely azért okozott meglepetést, mert Lauder köztudottan a Likud politikáját támogatta Izraelben, és közvetlen bejárása van Trump elnökhöz, Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, és elég gyakran találkozik Orbán Viktorral is.

Lauder a cikkben erősen kifogásolta az izraeli miniszterelnök politikáját, valamint azt is, hogy nem fogadják el a reformzsidók, az amerikai konzervatívok betéréseit, ahogy azt is, hogy az ígéretek ellenére nem imádkozhatnak nők a Siratófalnál, és az alijázni szándékozóknál is különbségeket tesznek. A véleménycikk arra a következtetésre jut, hogy Izrael politikája elidegeníti a diaszpóra zsidóságát, ami rosszat tesz az országnak, hiszen Izraelnek szüksége van a diaszpóra támogatására, különösen a befolyásos amerikai zsidókéra.

.

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint veszélybe került Izrael demokratikus karaktere – Kibic Magazin

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint „Izrael jelenlegi politikája jelenti a legnagyobb veszélyt a zsidóság jövőjére nézve”” -ezt a hétfőn a New York

A cikkre többen is reagáltak, a Kibic magazin Amerika egyik legbefolyásosabb rabbijának, Shmuley Boteachnak az írását jelentette meg, ahol a rabbi visszautasította Lauder vádjait, leírva azt, hogy a JWC elnöke nem érti a demokratikus játékszabályokat. Szerinte az izraeli miniszterelnök a választói felé tartozik elszámolással. Boteach rabbi írta egyébként többek között a Kóser szex című könyvet is.

Boteach: Lauder tisztességtelen Izraellel szemben – Kibic Magazin

Amerika vezető rabbija szerint válaszért kiált, ha egy közismert zsidó vezető a The New York Times lapjain tisztességtelenül és gyenge érvekkel alátámasztva bírálja Izraelt. Vegyük sorra egyből a nyilvánvaló tényeket. Mi, zsidók természetesen hiszünk a szólásszabadságban és természetesen hiszünk abban, hogy Izraelnek önkritikusnak kell lennie.

“A világ zsidó szemmel” műsort minden hétfőn 20:30-kor lehet megtekinteni a Heti TV kábeltévés adásában. A korábbi adások felvételei itt láthatók:

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp