Magyar kulturális intézetet nyitnának Izraelben

Jelenleg tárgyalások folynak egy új magyar kulturális intézet megnyitásával kapcsolatban. A kormány a cfáti magyar zsidó emlékmúzeumot is egy központibb helyre költöztetné.

Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára még a múlt héten beszélt a Heti TV Pirkadat című műsorában arról, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak az izraeli kormánnyal egy magyar kulturális intézet jövőbeli megnyitásáról. Az államtitkár szerint az izraeli fél igen nyitottnak mutatkozott a magyar kormány kezdeményezésére.

Az izraeli magyar kulturális intézet a kormány tervei szerint zöldmezős beruházásként valósulna meg. Ennek pedig komoly költségvetési igényei vannak, de Latorcai szerint a projekt létrejöttéhez az Izraelben élő magyarajkú zsidóság összefogására is szükség lehet. Az államtitkár abban bízik, hogy még ennek a kormányzati ciklusnak a végére felavathatják Izraelben a magyar kulturális intézetet.

A magyar kormány ezen kívül az észak-izraeli Cfát városában található Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának elköltöztetéséről is tárgyalásokat folytat. A kormány ugyanis azt szeretné, hogy a múzeum Izrael egy központibb helyére költözne, hogy minél többen megismerhessék a magyarajkú zsidóság történetét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp