Gyárfás Dorka: Monica Lewinsky története mai szemmel

„A kövér, szédült lotyó, aki leszopta az elnököt, aztán körbeturnézta a világot a kék kosztümjével, amire rászáradt Clinton ondója” – így emlékszünk rá. Eltelt húsz év, megjelent a #MeToo, elkezdtük felismerni a hatalommal rendelkező férfiak visszaéléseit, megismertük a „cyber bullying” fogalmát és Monica Lewinsky 44 éves lett. A wmn.hu oldaláról Gyárfás Dorka írását ajánljuk a zsidó származású Lewinskyról.

Hogy kicsoda Monica Lewinsky, mindenki tudni véli. Rég leírtuk magunkban, senkit nem érdekel komolyabban. Kényelmes volt, amíg viccnek tekinthettük, amíg bárki köszörülhette rajta nyelvét; popszámokban, rapszövegben lehetett poén, farsangi vagy Halloween-mulatság legjobb jelmeze, komikusok élcelődésének tárgya, az ostoba tyúk szinonimája, B. J. (vagyis Blow Job) Queen (a szopás királynője). Nem pedig egy élő és érző személy.

Hogyan lehetett folytatni az életet ezzel a csomaggal… elképzelni sem tudom. Emberfeletti erő kellett ahhoz, hogy ne roppanjon bele. Hogy méltósággal elviselje, amiért ellopták tőle a nevét. Ellopták a fiatalságát, a reményeit egy normális életre, hogy menthetetlenül kettéhasadt a nyilvános és a valódi személyisége.

Monica Lewinsky

Hogy is volt?

Túlélte, és ez önmagában teljesítmény. És tegyük is tisztába mindjárt az elején: nem ő kért ebből a hírnévből. Nem ő jelentkezett azzal, hogy „Hé, viszonyom volt az Egyesült Államok első emberével!” Nem ő akart mindenki céltáblája lenni. Végképp nem óhajtott volna FBI-nyomozás tárgya lenni, a szülei – és ország-világ – előtt a szexuális életének legapróbb részleteit kiteregetni, az anyját bíróság elé citálni, hogy a gyereke ellen kelljen tanúskodnia.

Egy huszonegy éves lány volt, élete első munkáját kapta – nem akárhol, a Fehér házban –, valószínűleg némi önértékelési zavarral, amit egy érett férfi könnyen kihasználhatott. Sokszor hangsúlyozta: „kölcsönös” vonzalom alakult ki az elnökkel, bele akart menni egy titkos viszonyba, részéről ez szerelem volt. Hogy is ne lett volna az, ha előtte állt az ereje teljében és a pályája csúcsán álló, a világ legnagyobb hatalmával rendelkező férfi, aki örömét lelte a fiatal lány közelségében? De ami ezután következett, arra nem számíthatott.

Jó pár hónap titkos liezon után, és azután, hogy Clinton nemcsak leépítette, de át is helyeztette a Pentagonba, hogy ne legyen szem előtt, egy Linda Tripp nevű kormányhivatalnok rászállt, és addig-addig ügyeskedett, míg Lewinsky bizalmába férkőzött.

Egy összetört szívű lányéba, aki naiv módon elhitte, hogy egy szerelemnek lett vége – bár abban neki soha egy percig sem volt semmilyen döntési lehetősége, kontrollja. Hogy Linda Tripp hogyan került mellé, milyen szándékkal, valakinek a sugallatára-e – máig nem lehet biztosan tudni. A Kártyavár óta azért lennének tippjeink… De hol volt akkor még a sorozat, ami kiokított minket a hatalom mai működéséről. Mindenesetre Tripp egy idő után – miután Lewinsky megnyílt neki – egy ruhája alatt elrejtett mikrofonnal felvette minden beszélgetésüket. Szorgalmasan gyűjtögette az anyagot, és személyesen megtekintette az ominózus kosztümöt, amin Monica akkoriban fedezte fel a spermafoltot. (Egy alkalomra szerette volna felvenni, ezért felpróbálta az akkor már hosszú ideje a szekrényben heverő darabot, ekkor vette észre, hogy mikor is viselhette utoljára.)

Clinton a gyakornok Lewinsky társaságában 1998-ban

Összedől a kártyavár

Aztán kellő pillanatban – amikor az FBI nyomozást indított az elnök ellen egy korábbi ügyben, melyben Paula Jones szexuális zaklatással vádolta – Linda Tripp színre lépett, és jelentette Monica esetét a szerveknek mint bizonyítékot arra, hogy Bill Clintonnak van gyakorlata az alkalmazottai elcsábításában. Ahogy a felvételek során, úgy ekkor sem kért Monicától beleegyezést. Hazafiassági kötelességnek tekintette a tettet. Monica Lewinsky pedig egy nap a Pentagonbeli irodája előtt FBI-nyomozókat talált, akik azonnal kihallgatásra vitték (kilencen ültek vele szemben), és megtiltották neki, hogy az édesanyját vagy az ügyvédjét felhívja.

Azonnal börtönnel fenyegették, ha nem működik együtt. Ő pedig ekkor minden rémülete ellenére – vagy éppen azért – tagadta a szexuális kapcsolatát Bill Clintonnal.

Ám ahogy később Linda Tripp előtárta a bizonyíték erejű hangfelvételeket, és felhívta a figyelmet a ruhára, már nem volt esély arra, hogy az ügyet elhallgassa. Monica Lewinskyt tőrbe csalták, a Paula Jones-ügyet lerendezték, és kezdetét vette egy sokkal nagyobb horderejű és hangosabb botrány: a Monica Lewinsky-ügy. Melynek nemcsak egy minden korábbinál erőteljesebb médiahadjárat és bírósági per lett a következménye (melyben az elnököt hamis tanúzással vádolták), hanem az is, hogy Monica Lewinskynak nem maradt privát szférája.

A teljes cikk itt olvasható.

Csoda, hogy túlélte, de erősebben került ki belőle – Monica Lewinsky története mai szemmel

„A kövér, szédült lotyó, aki leszopta az elnököt, aztán körbeturnézta a világot a kék kosztümjével, amire rászáradt Clinton ondója” – így emlékszünk rá. Eltelt húsz év, megjelent a #MeToo, elkezdtük felismerni a hatalommal rendelkező férfiak visszaéléseit, megismertük a „cyber bullying” fogalmát és Monica Lewinsky 44 éves lett.

 

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp