A rendőrség szerint a fordítva rajzolt horogkereszt nem önkényuralmi jelkép

Még akkor sem, ha éppen egy zsidó temető táblájába karcolják bele, mint ahogy az Szedres községben történt. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) tett feljelentést, de érdekes választ kapott a szekszárdi rendőrségtől.

Még idén májusba érkezett bejelentés a TEV-hez, hogy a Szedres községben található zsidó temető angol nyelvű értesítő táblájára ismeretlen személy horogkeresztet karcolt – olvasható az alapítvány honlapján. A TEV önkényuralmi jelkép használata miatt feljelentést tett a szekszárdi rendőrkapitányságon, mivel ezzel szerintük az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő bűncselekmény történt.

A rendőrség válasza augusztus elején meg is érkezett. A határozatukban arról tájékoztatják az alapítványt, hogy a nyomozást megszüntették, ugyanis arra jutottak, hogy a zsidó temető táblájára „elhelyezett jelkép több ponton eltér a horogkeresztként ismert önkényuralmi jelképtől. A legjelentősebb eltérés az, hogy a horogkereszt az óramutató járása szerint áll, az ügy tárgyává tett jelkép azonban ellentétes az óramutató járásával.”

A TEV-nek küldött hivatalos levélből az is kiderül, hogy a szekszárdi rendőrség a horogkereszttel kapcsolatban kutatást is folytatott, amely során azt állapította meg, hogy „több kultúrában, vallásban használatos az elhelyezett jelkép, mely során az esetek jelentős részében a jelkép pozitív jelentéssel bír”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp