Elindult az első “Kérdezd a rabbinőt” website

Vezető női halacha szakértők válaszolnak meg zsidósággal kapcsolatos kérdéseket egy új website-on. 

A Beit Hillel Ortodox Rabbinikus Szövetség elindított egy új „Kérdezd a rabbinőt” nevű website-ot, ahol vezető női halacha szakértők válaszolnak a zsidó törvényeket érintő kérdésekre.

A kezdeményezés neve Meshivat Nefesh, amely már túl van egy 8 hónapos teszt-üzemen. A női szakértők jelenleg a népszerű Kipa website-on keresztül kommunikálnak az érdeklődőkkel.

חדשות כיפה

כיפה – אתר החדשות המוביל בציבור הדתי. כאן תמצאו חדשות, עדכונים, יהדות, פרשת שבוע תרבות, מתכונים, הורים וילדים, מוזיקה, ברנזה דתית ועוד

A Beit Hillel heteken belül szeretné elindítani a Meshivat Nefesh saját weboldalát is. A szervezet szeretné a website angol nyelvű verzióját is elkészíteni a jövőben.

Yael Shimoni rabbinő 15 éve dolgozik tanítóként és Tóra oktatóként. Ő vezeti a projektet és azt mondja, hogy egyre több ember keres válaszokat az interneten a zsidó vallással kapcsolatban. Shimoni szerint a kérdések nagy része nőktől származik, és az élet minden területére kiterjed az érdeklődésük a szombat-tartástól a betérésig, valamint mélyebb spirituális és hitbéli kérdésekkel is fordulnak hozzájuk.

„Sok nő könnyebben beszélget nőkkel, ez különösen igaz a vallásos nőkre”, mondja.

Jennie Rosenfeld a ciszjordániai Efrat rabbinője. Ő az első nő Izraelben, aki ilyen pozícióban dolgozik. Szerinte a kezdeményezés forradalmi és nagy szükség van rá, és azt jelzi, hogy egyre nagyobb a súlya a nőknek a halachikus vezetők között.

Shimoni úgy véli, hogy ugyan egyre több női halacha szakértő van, az emberek még mindig óvatosak velük szemben, és nem szívesen kérnek tőlük tanácsot személyesen. A Meshivat Nefesh online fórum ennek a megváltoztatásában is segíthet.

First-ever ‘Ask the Rabbanit’ website to be launched by women scholars

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp