A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékeznek a mai napon

Augusztus 23-án írták alá 1939-ben a Molotov–Ribbentrop-paktumot, amely a náci Németország és a Szovjetunió közötti érdekszférákra osztotta fel Kelet-Európát. Az Európai Unió tagállamai, magyar, lengyel és litván kezdeményezésre, 2011-ben ezt a napot a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává nyilvánították.

A varsói székhelyű Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából két, harminc másodperces filmbejátszást készített – adta hírül az MTI. A filmek célja, hogy a szélesebb nyilvánosság számára is közérthetőbbé és közismertebbé tegye az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának jelentőségét.

A Cipők a Duna-parton – budapesti holokauszt-emlékmű

Az egyik film Mala Zimetbaum és Edek Galinski szerelmi történetéről szól. Kettejüknek sikerül megszökniük az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborból, de két hétre rá német járőrbe botlottak, és a nőt őrizetbe vették. A férfi menekülhetett volna, mégis elhagyta rejtekhelyét és a németek kezére adta magát, hogy a szerelmével lehessen.

A másik egy tizenéves magyar fiúról, Mansfeld Péterről szól, akinek az 1956-os magyar forradalomhoz kapcsolódó tragikus sorsát az édesanya szemszögéből jelenítik meg. Mansfeld Péter 1956 októberében, 15 évesen csatlakozott a Széna téri felkelőkhöz. A forradalom leverését követően először életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, majd az ítéletet halálbüntetésre változtatták és 1959. március 21-én kivégezték.

A hirado.hu információi szerint a mai napon Budapesten hat órakor a Kossuth téren gyűlnek össze a megemlékezők, majd a Duna-parti Cipő emlékműnél hajtanak fejet a diktatúra zsidó áldozatai előtt. A Terror Háza Múzeumban is megemlékeznek a kommunista és a fasiszta diktatúra áldozatairól a túlélők naplói segítségével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp