Trump náci kollaboránst deportáltatott az USÁ-ból

“A Holokauszt túlélőknek és családjuknak tett ígéretét betartva Trump elnök soronkívül távolíttatta el Palij-t” – áll a Fehér Ház sajtónyilatkozatában, mely leszögezi, hogy a korábbi adminisztrációk hosszú éveken át elmulasztottak érvényt szerezni a lengyel születésű lágerőr deportálásáról hozott jogerős ítéletnek.

Az Egyesült Államok egy 2004-ben született bírósági ítélet nyomán őrizetbe vett, majd Németországba deportált egy férfit, aki egykor fegyveres őrként szolgált egy náci koncentrációs táborban – jelentette a Fehér Ház kedden.

A Rambam Mesivta-Maimonides gimnázium diákjai 2017. április 24-én Jakiw Palij otthona előtt. (Fotó: MIKE SEGAR / REUTERS)

A 95 éves Jakiw Palij a német megszállás alatt álló Lengyelországban, a trawniki koncentrációs táborban szolgált, majd 1949-ben az Egyesült Államokba települt, ahol 1957-ben állampolgárságot is kapott. A jelentések szerint Palij az amerikai bevándorlási hivatal előtt eltitkolta náci múltját, és azt hazudta, hogy a második világháború idején mezőgazdasági és gyári munkásként dolgozott.

Egy 25 éven át tartó nyomozás derítette végül fel az igazságot Palijról, aki 2001-ben beismerte az igazságügyi minisztérium tisztviselőinek, hogy Trawnikiben, az SS kiképző táborában készítették fel – számolt be a Fehér Ház.

Jakiw Palij egykori lágerőr amerikai vízumfotója 1949-ben

Miután megállapításra került, hogy Palij egy olyan osztagban szolgált, amely számtalan atrocitást követett el többek között lengyel civilek ellen, egy new yorki bíróság 2003 augusztusában visszavonta a férfi amerikai állampolgárságát, majd 2004-ben elrendelték a kiutasítását. A CNN és a New York magazin beszámolói szerint azonban Palijt egyik európai ország sem akarta fogadni.

Németország heteken át tartó diplomáciai egyeztetések után egyezett bele Palij fogadásába. Egyelőre nem ismert, hogy mi lesz Palij sorsa Németországban, de a német ügyészség korábban úgy nyilatkozott: nem áll rendelkezésre elég bizonyíték ahhoz, hogy a férfi ellen vádat emelhessenek háborús bűnök miatt.

A trawniki munkatáborban 1943 november 3-án mintegy hatezer zsidó férfit, nőt és gyermeket lőttek agyon, mellyel a holokauszt egyik legsúlyosabb vérengzését követték el. Palij tagadja, hogy részt vett volna a mészárlásban.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp