The Washington Times: Orbán kezd a kontinens legfontosabb vezetőjévé válni

Az Orbánnal szembeni kritika egy része jogos, de ma Európában Magyarország a legbiztonságosabb hely a vallásukat aktívan gyakorló zsidók számára, és nem igaz, hogy a magyar kormány muszlimellenes lenne – írta hétfőn a The Washington Times című jobboldali amerikai napilapban megjelent véleménycikkében Daniel Pipes amerikai-zsidó történész.

Európában egyetlen kormányfő sem beszél – még megközelítőleg sem – úgy, mint Orbán Viktor; a magyar miniszterelnök nyilatkozataival kontinens-szerte elfogadott konszenzusokat bont le.

“Szókimondóan konzervatív – vagy az ő terminológiájában illiberális – célokat vázol fel annak érdekében, hogy megvédje a keresztény életmódot, és visszaszorítsa a muszlim befolyást. Ezzel a beszédmóddal Orbán arra bátorította a lengyel, osztrák, olasz és német választókat, hogy mondjanak nemet a további ellenőrizetlen bevándorlásra” – idézte fel Pipes.

Természetesen a nyugati sajtó hajthatatlanul bírálja Orbánt, és a kritika egy része jogos is, például a szinte az egész sajtóra kiterjedő kormányzati hatalomátvételt, a nem kormányzati szervezetekre gyakorolt nyomást, az igazságszolgáltatás függetlenségébe való beavatkozást, a kormányzati korrupciót és a Putyin-párti politikát illetően – fejtegette Pipes.

Daniel Pipes

Egyes bírálatok viszont túlzóak és igazságtalanok. Magyarországi zsidók ugyan valóban panaszkodnak a fokozódó gyűlölködés miatt, de valójában az antiszemita indíttatású incidensek száma csökkent, és Európában Magyarország a legbiztonságosabb hely a vallásukat aktívan gyakorló zsidók számára – írja a cikk írója. Pipes hozzáteszi, hogy a magyar kormányfő heves kirohanásai a “megkérdőjelezhetően zsidó és anticionista” Soros György ellen semmivel sem nevezhető  antiszemitábbnak, mint például a Sorost szintén támadó David Horowitz amerikai konzervatív aktivista vagy a Black Cube nevű, nagyrészt a Moszad egykori ügynökeiből álló magánnyomozócég tevékenysége.

Európában Magyarországnak vannak a legjobb kapcsolatai Izraellel – tette hozzá Pipes.

A Middle East Forum nevű konzervatív elemzőintézet vezetője szerint nem lehet azt állítani, hogy a magyar kormány muszlimellenes lenne.

Bár Orbán valóban azt mondta az illegális bevándorlókra, hogy ők nem menekültek, hanem muszlim inváziós erők, gyakorlatilag Magyarországon szívesen fogadják azokat a muszlimokat, akik betartják a szabályokat – vélekedett.

Daniel Pipes cikke végén Ivan Krasztev bolgár politológust idézi, aki szerint bár Orbán Viktor kis országot irányít, az a mozgalom, amelyet ő képvisel, globális jelentőségű.

Lehet, hogy egy 80-as hatalmi listán Magyarország csak a 73. helyre kerül, valójában egyre inkább központi szerepet kezd betölteni Európában, és Orbán kezd a kontinens legfontosabb vezetőjévé válni.

Egyetértesz Daniel Pipes-szal?

További szavazások

Betöltés ... Betöltés ...

Daniel Pipes zsidó amerikai történész, író, publicista, a “Middle East Forum” elnöke.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Hungary: Not “Submitting to Islam”

BUDAPEST – No European head of government talks remotely like Hungary’s Prime Minister Viktor Orbán. For example, he recently spoke of building in Hungary a “constitutional order based on national and Christian foundations,” thereby avoiding a future in which “the whole of Europe has … submitted to Islam.”

 

 

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp