Mázli: Mégsem marad el az Eurovíziós Dalfesztivál jövőre Izraelben

Elhárult a győztes dal feje felől a plágiumveszély, és az utolsó pillanatban egyezségre jutott az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése is a jövőre Izraelben esedékes Eurovíziós Dalfesztivál költségeiről.

Előzőleg ugyanis a finanszírozási problémák miatt veszélybe került a 2019-es izraeli rendezés, mert az izraeli kormány és a közmédia egymásra mutogatott az eurovíziós dalverseny várható költségei miatt.

A megállapodás szerint a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forintot) bankkölcsönt, amelyet a határidő lejártáig, vagyis szerdán letétbe helyezett az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által megnevezett svájci bankban.

Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált – Kibic Magazin

Az izraeli Netta Toy című dalát választották a legjobbnak a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. Izrael ezzel negyedszerre nyerte meg a

A pénzügyminisztérium vállalta az állami garanciát a kölcsönnél arra az esetre, ha valamely rendkívüli esemény, Izraelben korántsem elképzelhetetlen háború, földrengés vagy más előre nem látható ok miatt elmaradna a megmérettetés.

Neta Barzilai májusi eurovíziós győzelmével Izrael megszerezte a 2019-es dalverseny rendezésének jogát, de azóta többször megkérdőjeleződött az ország házigazda szerepe, előbb Jeruzsálem helyszínként való meghatározása, majd pénzügyi viták miatt.

Ráadásul plágiumgyanú is árnyékot vetett a győztes dalra, amelynek dallamvezetése kísértetiesen hasonlít egy korábbi amerikai slágerre, azonban most ez is elhárulni látszik, miután a Toy szerzői megegyeztek a Universal kiadóval, a Seven Nation Army jogtulajdonosával.

Plágiummal vádolják az Eurovíziót megnyerő izraeli dalt – Kibic Magazin

Az Universal kiadó perrel fenyegeti az Eurovízió-győztes Toy szerzőit, mivel szerintük az izraeli dal nagyon hasonlít a Seven Nation Army című slágerre.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp