A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint veszélybe került Izrael demokratikus karaktere

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint „Izrael jelenlegi politikája jelenti a legnagyobb veszélyt a zsidóság jövőjére nézve”” –ezt a hétfőn a New York Times-ban megjelent véleménycikkében fejtette ki.

A legkomolyabb problémáknak az utóbbi időkben azt látta, hogy a nők és férfiak közötti vallási egyenlőséget hirdető zsidó vallási irányzatok képviselői (a konzervatív és reformzsidók) nem imádkozhatnak saját szokásaik szerint a zsidó vallás legszentebb helyén, a jeruzsálemi Siratófalnál, továbbá a legutóbbi, béranyasággal foglalkozó törvény meleg férfiakkal szemben diszkriminatív rendelkezéseit, az arab nyelvet lefokozó nemzetállami törvényt, az állami szervként működő Rabbinátusnak a betérések elfogadásánál tanúsított merevségét. Ezen kívül azt, hogy kihallgattak a rendőrségen egy konzervatív rabbit, mert levezetett egy esküvőt Izraelben, ez ugyanis elvben bűncselekménynek számít. Mindez szerint azt a benyomást kelti, hogy veszélybe került Izrael demokratikus karaktere.

A nemzetállami törvény például Lauder szerint az állampolgárok jogegyenlőségének tudatát gyengítheti, így gyengíti a keresztény, drúz és moszlim izraeli állampolgárok kötődését is Izraelhez.

A demokratikus deficit pedig szerinte oda vezethet, hogy Izrael elveszíti a nyugati világ támogatását és „kétes barátok” körében találja magát. Továbbá a diaszpóra zsidó közösségeit, köztük Izrael komoly pénzügyi támogatóit is elidegenítheti ez a politika, amely „az egyenlőség szent értékének elhomályosításával”, sokak érzése szerint „házat fordít a zsidóság örökségének, a cionista ethosznak és Izrael szellemének”.

Egyetértesz Lauderrel?

További szavazások

Betöltés ... Betöltés ...

A teljes fordítás itt olvasható:

A Zsidó Világkongresszus elnöke élesen bírálta Benjamin Netanjahut

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint „Izrael jelenlegi politikája jelenti a legnagyobb veszélyt a zsidóság jövőjére nézve”” -ezt a hétfőn New York Times hasábjain megjelent véleménycikkében fejtette ki.

Az eredeti cikk pedig itt jelent meg:

Opinion | Israel, This Is Not Who We Are

Orthodoxy should be respected, but we cannot allow the politics of a radical minority to alienate millions of Jews worldwide. For many Israelis, Jews and supporters of Israel, the last year has been a challenging one.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp