Európai fiatalok sírokat gondoznak a Kozma utcai zsidó temetőben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Német, lengyel, belga, fehérorosz, görög fiatalok érkeztek nemrég Magyarországra, hogy megismerkedhessenek a magyarországi zsidósággal, annak történelmével, valamint azért, hogy saját maguk is segítséget nyújtsanak a zsidó közösségnek, írja a 168ora.hu.

A fiatalok délelőttönként a Kozma utcai zsidó temetőben sírokat gondoznak önkéntesként, letisztogatják a köveket, újrafestik a betűket. Mint az egyik résztvevő elmondta, ennek a munkának köszönhetően béke költözik a szívükbe, ezt nem is munkának tekintik, inkább szolgálatnak.

A programok szervezésében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) segít a fiatalokat ideutaztató ASF nevű német evangélikus szervezetnek. A Mazsike házigazdaként elsősorban arról gondoskodik, hogy a résztvevők a két hét alatt minél alaposabban megismerhessék a magyar zsidó közösség múltját, történelmi örökségét. Találkozókat szerveznek történészekkel, művészekkel, hogy az Európa különböző részeiről érkező fiatalok képet kapjanak arról, miként éltek a zsidók Magyarországon a múlt századi világháborúk előtt, és hogyan tudták feldolgozni a holokausztot.

Ugyanakkor, miután az ASF-et a német evangélikus egyház hívta életre, a táborozó fiatalok megismerkedhettek Fabiny Tamás püspökkel, Donáth László lelkésszel, részt vehettek a békásmegyeri gyülekezet istentiszteletén.

Az ASF nevének szó szerinti fordítása Bűnjel Békeszolgálat Akció, amelynek létrehozását a nemzetiszocializmus bűntetteivel és annak hatástörténetével való szembenézés motiválta. Az ASF célja, hogy minél többet jóvá tegyen a németek háborús bűneiből.

Az európai fiatalok a több napos program után jutottak el oda, hogy feltegyék a kérdést.

Ennyi szenvedés után képesek-e egyáltalán szeretni a hazájukat?

A választ számukra az egyik túlélő, Daisy néni adta meg: „Ez az ország a hazám, ide születtem, ezt a nyelvet ismerem a legjobban, ez az irodalom az enyém. Persze hogy van bennem rossz érzés a múlt miatt, de még a fájdalom is ehhez a földhöz köt.”

Az eredeti cikk itt olvasható:

Még a fájdalom is ehhez a földhöz köt – Külföldi fiatalok zsidó sírokat gondoznak a Kozma utcában

Mit keres egy német egyetemista a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben, ha egyetlen magyarországi felmenője sincs? És ha már itt van, miért súrolja le a sírköveket, miért tépi ki a gazt, miért festi újra az elhalványult feliratokat? Ráadásul mindezt önként, pusztán belső késztetésből.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp