Alex Sternberg: Orbán Viktor táplálja az antiszemitizmust Magyarországon

A szerző szerint Európában Magyarországon a legerősebb az antiszemitizmus.

Nemrég Jeruzsálemben tett látogatást a magyar miniszterelnök, amely rengeteg vitát kavart Izraelben és világszerte. Orbán antiszemitizmusa évekig csak a háttérben fortyogott, de legutóbbi újraválasztásakor a felszínre tört, amikor a magyaroknak régről ismert nyelvezettel festett negatív képet Soros György személyében a zsidókról.

Akik számára nem ismert a magyar antiszemitizmus természete, talán nem tudják, melyek azok a speciális jelzők, amelyeket a magyarok a zsidókkal azonosítanak. A nemzetközi, liberális, finánctőkés, külföldi befolyás mind egyet jelent a magyarok számára a zsidókkal.

Akkor vajon mondhatjuk-e, hogy Orbán antiszemita? Nyilván ő tagadja ezt a vádat, és azt állítja, hogy nincs Magyarországon antiszemitizmus. Ennek ellenére az Rágalmazás-elllenes Liga mérései szerint Magyarországon a legerősebb az antiszemitizmus Európában.

Orbán populista vezető, aki ismeri a kenyeret a népnek módszert, amellyel választási győzelmet lehet nyerni. Oroszországban a vodka árát szokták ilyenkor csökkenteni, az USÁ-ban a fegyverhasználat korlátozása ellen szoktak uszítani. Amikor Orbán magyar és keresztény értékekről beszél, akkor életre hívja a magyar múlt rossz szellemeit.

A keresztény értékek Magyarországon a két háború között ugyanis nem Krisztus tanításainak követését jelentették, hanem azt, hogy nem zsidó. Vajon honnan jön ez a masszív zsidógyűlölet?

Orbán Viktor a 2018-as választások éjszakáján

Magyarországnak évszázadokon keresztül nehéz kapcsolata volt a határain belül élő zsidókkal. A bizalmatlanság pedig teret engedett a zsidógyűlöletnek az 1880-as évek vérvádjai során, illetve olyan elismert papok személyében, mint a katolikus Prohászka Ottokár, aki először vezette be a hungarista kifejezést. Arról prédikált, hogy a zsidóknak nem szabad egyenjogúságot adni, nem szabad őket beengedni az egyetemekre, hogy tetvek és férgek, amelyektől meg kell szabadulni. Eközben úgy vélte, hogy ő nem antiszemita, hanem keresztény és hungarista. Szerinte nem léteztek magyar zsidók, csupán magyarul beszélő zsidók. Valamint azt hirdette, hogy a zsidókban nem szabad bízni, mert nincs morális iránytűjük, és egy zsidó csak akkor bizonyíthatja a magyarsághoz való hűségét, ha elhagyja zsidóságát.

Prohászka nagyon sok magyar vezetőre volt hatással 1927-ben bekövetkezett halála után is. Ő volt a szellemi atyja azoknak, akik bevezették a zsidó törvényeket 1939-42 között. Mára a neve mégsem tűnt el, Magyarországon ugyanis utcákat neveznek e gyűlöletkeltő papról. Amikor pedig a magyar Holokauszt múzeumban Prohászka képe Hitler mellé lett kitéve, az esztergomi érsek felháborodott, a kiállítás kurátorát nemsokára a Fidesz eltávolította a pozíciójából, és párthű embert tettek a helyére. Ma a múzeum azon dolgozik, hogy a magyarokat mutassa be, akik zsidókat mentettek (a lista nem lesz túl hosszú).

Orbán és a Fidesz uralma alatt Magyarország a lengyel modellt kezdte követni: vagyis tagadja hazája szerepét a zsidók kiirtásában. Magyarországon egy szobrot is állítottak a német agresszió ellen, amely szerint a magyarok csak áldozatai voltak a német elnyomásnak. Nem csoda, hogy a magyar zsidók nem kedvelik a Fidesz kormányt.

Alex Sternberg és édesanyja

Akkor vajon nevezhetjük-e Orbánt antiszemitának? […] Orbán csupán leporolja a magyar populista vezetők nyelvezetét. Prohászka kelt ki folyton a külföldi befolyás ellen, amelyet ő a zsidókkal azonosított. Orbán felkorbácsolta a migránsellenes érzéseket, ám sajnos az ehhez felvonultatott figurák olyan személyek, akiket egy igazán bűnbánó Magyarországnak a háta mögött kellene hagynia.

Nem adok zöld lámpát Orbán Viktornak csak azért, mert az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanyahu Orbánt dicsérte Jeruzsálemben. Magyarországon született zsidóként értem az ősi magyar kódrendszert, amely finom módszerekkel próbálja a zsidókat befeketetíteni.

Egyetértesz Alex Sternberg-gel?

További szavazások

Betöltés ... Betöltés ...

A szerző előadásokat tart és cikkeket ír a magyar zsidó történelemről, heti kolumnistája a 5 Towns Jewish Times-nak. Szerzője a Receptek Auschwitzból – Szüleim története a magyar zsidóság elpusztítása tükrében című cikknek.

A teljes eredeti cikk itt olvasható:

Hungary’s Viktor Orban fosters antisemitism

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

 

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp