Izrael szabályozná a Holt-Tengerből kiszivattyúzható víz mennyiségét

Évekkel a tervezett előtt Izrael ki akarja árusítani a Holt-tenger bányászati jogát. Az új licensz a tervek szerint tekintettel lenne a környezetvédelmi érdekekre is a profit mellett, és meghatározná, hogy mennyi vizet lehet kiszivattyúzni a Holt-tengerből.

A Holt-tenger vízszintje évente 1 méterrel csökken, amely főként annak köszönhető, hogy a Jordán-folyó kezd kiszáradni. De a bányászati kitermelés tovább ront a helyzeten. Izraeli számítások szerint a 7-800 millió köbméteres veszteségből 250-350 millió köbméter a bányászat következtében tűnik el.

Mostanáig az izraeli kormány nem avatkozott bele túlzottan a helyszínen működő, részben állami tulajdonú Dead Sea Works működésébe, amelyet az Israel Chemicals nevű vállalat irányít. Az Israel Chemicals-nek 70 éves koncessziós szerződése van a bányászati kitermelésre, amely elvileg 2030-ban jár le.  Ám a jogszabály egyik cikkelyének köszönhetően a kormány beleavatkozhat a 2020 után induló beruházásokba.

Izrael pedig úgy döntött, újra szeretné tendereztetni a bányászati jogokat a Holt-tengernél, így akár már 2022-től másé lehet a kitermelés. Ennek részben környezetvédelmi okai vannak, részben pedig attól tartanak, hogy az Israel Chemicals új befektetésekbe kezd a koncesszió utolsó évében.

Az Israel Chemicals nevű vállalat jelenleg dollármilliókért adja el műtrágya adalékként, égésgátló anyagként és más termékek alapanyagaként a kitermelt ásványokat.

“Az Israel Chemicals-nak nem áll szándékban csökkenteni a kiszivattyúzott víz mennyiségét vagy legalább elgondolkodni ezen, de azon sem, hogy honnan szerzik a földet a gátjaik építéséhez, nem gondolnak bele, hogy minden lépés az környezetet roncsolja és nem terveznek semmilyen változást” – mondja az izraeli környezetvédelmi minisztérium egyik alkalmazottja.

A Holt-Tenger pusztulásának megakadályozás regionális felelősség. Nem csak izraeli, de Jordán és szír is.

A Holt-tenger régóta kedvelt helye a turistáknak és a gyógyulni vágyóknak. Ha azonban az izraeli kormány nem lép, akkor tovább csökken a vízmennyiség a tóban. Elképzelések szerint az új engedély korlátozza majd a szivattyúzást, a vízhasználatot, valamint a kitermelés helyszíneit is keretek közé szorítaná.

További részletek itt olvashatók:

Israel wants new Dead Sea mining concession

The Dead Sea is shrinking at the rate of about a meter a year, leaving behind deserted beaches and sinkholes in a slow-motion environmental disaster.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp