Békaperspektíva: az amerikai alt-right

Az amerikai alt-rightosok nem használják ugyan a faji kategóriát, de ellenzik a bevándorlást, mondván, az a „fehér”, nyugati, keresztény civilizáció alapjait fenyegeti. Seres László publicisztikáját ajánljuk a hvg.hu oldaláról.

Nincs központi ideológiája és irányítása, gyűlölködő körök és blogok laza hálózata, amelyeket az köt össze, hogy elutasítják például a politikai korrektséget, a kisebbségi jogokat, a kulturális baloldalt, a feminizmust, a gazdasági liberalizmust. Az amerikai alt-rightosok nem használják ugyan a faji kategóriát, de ellenzik a bevándorlást, mondván, az a „fehér”, nyugati, keresztény civilizáció alapjait fenyegeti. Azért vannak köztük nácik is, például a “fehér nacionalisták”.

„Ötven évvel ezelőtt az ilyen emberek kereszteket égettek, ma felgyújtják a Twittert”– így jellemezte a sokak számára teljesen átláthatatlan alt-right irányzatot Jonathan Greenblatt, az antiszemitizmust monitorozó amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetője. A már hosszú évek óta létező, marginális online fórumokat tömörítő, de csak az utóbbi két-három évben öntudatosabbá vált alt-right (alternatív jobboldal) valójában nem mozgalom, hanem szinte kizárólag a közösségi médiában gyűlölködő, kultúrharcot folytató radikális jobboldali körök, blogok (például a The Right Stuff), vlogok, rádióműsorok, podcastok laza hálózata, nélkülözve bárminemű központi irányítást vagy ideológiát. Ha lenne logójuk, az leginkább az ismert internetes mémet, az időnként Trump alakját öltő Pepét, a békát ábrázolná. A legutóbbi amerikai elnökválasztási kampányban az alt-rightosok zöme Trumpot támogatta, és a jelölt többször meg is osztotta kétséges blogok rasszistagyanús mémjeit, továbbá nem volt hajlandó elhatárolódni az őt támogató radikális jobboldaltól.

Néhány közös politikai állásponttól eltekintve leginkább az köti össze az alt-right csoportokat, hogy elvetik a kulturális baloldalt, a politikai korrektséget, a politikai és gazdasági liberalizmust, a kisebbségi jogokat, a feminizmust, a szerintük ezeknek gyáván behódoló, elpuhult, „nyünnyögő” konzervativizmust („cuckservatives”), a társadalmi igazságosság egyetemeken aktív szélsőbalos, amúgy szintén igen intoleráns bajnokait, az „agresszív” külpolitikát hirdető, Izrael-barát neokonzervativizmust – és persze magát Izraelt és a zsidóságot. Az alt-right kerüli ugyan a „faji” kategóriát, de etnicista és/vagy kulturális alapon, egyhangúlag ellenzi a bevándorlók befogadását, legyenek azok dél-amerikai vagy muszlim hátterűek, mivel a „fehér”, nyugati, keresztény civilizáció alapjait érzik általuk fenyegetve.

A teljes cikk itt olvasható:

Békaperspektíva: az amerikai alt-right

Nincs központi ideológiája és irányítása, gyűlölködő körök és blogok laza hálózata, amelyeket az köt össze, hogy elutasítják például a politikai korrektséget, a kisebbségi jogokat, a kulturális baloldalt, a feminizmust, a gazdasági liberalizmust. Az amerikai alt-rightosok nem használják ugyan a faji kategóriát, de ellenzik a bevándorlást, mondván, az a „fehér”, nyugati, keresztény civilizáció alapjait fenyegeti.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp