A törvény: Izrael – a zsidó nép nemzetállama

Ki zsidó, ki nem zsidó ember? Melyek a zsidóság elfogadható, világos és egyértelmű kritériumai? Ez a törvény magától értetődőnek tartja, hogy a zsidóság fogalma olyan világos, hogy nem is szükséges egyértelműen meghatározni, sem azt a meghatározást e törvényben feltüntetni.

De a zsidóság mibenléte egyáltalán nem világos. Szeretnék megvizsgálni egynéhány lehetséges kritériumot annak meghatározására, hogy ki zsidó és ki nem zsidó ember.

A zsidóság mibenlétének világos meghatározására vonatkozó lehetséges kritériumok:

  1. Hogy ki zsidó és ki nem zsidó ember, nem alapulhat a judaizmus elfogadásán és gyakorlásán, mivel Herzl ideálja a vallásszabadság volt, és ma is többé-kevésbé vallásos zsidók élnek Izraelben, azokon kívül, akik nyilvánvalóan nem vallásosak. Még a vallásos zsidók között sincs világos megegyezés arról, hogy kinek a hite és annak gyakorlása a valódi: haredi vagy reform, és egyébként is, ki tudná ezt valóban objektíven meghatározni?
  2. Hogy ki zsidó és ki nem zsidó, nem alapulhat azon sem, hogy Izraelben született-e, mivel a diaszpórai zsidók többsége nem Izraelben született, de a törvény zsidóknak számítja őket. Ugyanakkor az arab és más “nem zsidó” személyek, akik Izraelben születtek, nem számítanak zsidóknak. De ha egy nem-zsidó bárhol sikeresen átlép a judaizmusba, akkor ez a személy zsidónak számít.
  3. A nyelv sem egyértelmű kritérium, még akkor sem, ha a törvény szerint a zsidó nép hivatalos nyelve az ivrit: sokan, akik zsidónak számítanak Izraelben és azon túl, nem beszélik. Ugyanakkor vannak olyan nem zsidó emberek, akik beszélik ezt a nyelvet. Tehát a megfogalmazás, hogy zsidó az, aki beszél ivritül, nem jó; míg a magyarul beszélő emberek általában magyarnak számítanak, attól a pár csodagyerektől eltekintve, aki meg tudta tanulni ezt a nagyon nehéz nyelvet másodikként.
  4. Én személy szerint nem vagyok hajlandó úgy gondolni a zsidókra vagy bárki másra, mint speciális fajra az emberek között. Ez, jól tudjuk, nem vezetett semmi jóra a múltban.   De például az Egyesült Államokban egy WASP (fehér angolszász protestáns) az egy fehér személy, és egy Gonzalez nevű személy hispanic-nak számít, a különböző “fajuk” révén. Ha ezt a faji megkülönböztetést elfogadjuk, akkor eszerint egy askenázi zsidó és egy szefárd zsidó két különböző fajhoz tartozik; de akkor milyen kritérium szerint számítanak mindketten zsidónak? A vallásuk szerint? Lásd (1)

A teljes cikk itt olvasható:

A törvény: Izrael – a zsidó nép nemzetállama ” Izraelinfo

Új sorozatot indítunk, melyben e vitaindító írás után várjuk a ti válaszotokat a kérdésre: ki a zsidó? Ki zsidó, ki nem zsidó ember? Melyek a zsidóság elfogadható, világos és egyértelmű kritériumai? Ez a törvény magától értetődőnek tartja, hogy a zsidóság fogalma olyan világos, hogy nem is szükséges egyértelműen meghatározni, sem azt a meghatározást e törvényben …

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp