A magyar zsidóknál 1 százalékon áll a Fidesz

A Fideszt mindössze 1 százalékuk támogatja, a legtöbben Kétfarkú-pártiak. Ez egy különleges kutatásból derül ki, amely megállapította azt is, hogy a magyarországi zsidók közül már csak nagyon kevesen követik a vallási hagyományokat.

A magyarországi zsidóság már nem kötődik a vallásához – derül ki a július elején nyilvánosságra hozott, Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című felmérés eredményeiből. A zsidó szervezetek által finanszírozott felmérést végző Medián Kft. úgynevezett résztvevő megfigyeléssel összeszámolta ugyanis a nagyobb zsidó ünnepeken, illetve egy átlagos szombatfogadáson (általában péntek este) a zsinagógai istentiszteleten részt vevők számát. Az adatok szerint a nagy ünnepeken is kevesebb mint négyezren mennek zsinagógába, egy átlagos pénteken pedig 700 körül van a számuk.

A zsidósághoz kötődésben sokan egyáltalán nem tartották fontosnak a zsidó házastárs választását, holott ez láthatóan eltávolítja ettől az örökségtől őket. A zsidó hit kevéssé fontos szerepét jelzi, hogy a többség a részvételt a felekezeti életben és a zsidó vallás gyakorlását tartja a legkevésbé fontosnak zsidósága megélésében. A zsidó múlt viszont megkerülhetetlen, az ébren tartása és a holokauszt emlékének ápolása jelenti a legfontosabb kötődési pontot. Ugyanakkor a fiatalok számára már sokkal kevésbé fontos a holokauszt emléke, mint az idősebbeknél, s a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada szerint kell a holokausztot a zsidó öntudat középpontjába állítani.

Az antiszemitizmust annak ellenére nagy veszélynek érzik a zsidó identitású emberek, hogy többségükben nem találkoztak ilyen jelenséggel. Akik az adatfelvételt megelőző egy évben sem közvetve, sem közvetlenül nem tapasztaltak zsidóellenességet, azoknak a 49 százaléka szerint nagy, 5 százaléka szerint pedig nagyon nagy a zsidóellenesség. E félelem okozhatja, hogy az egyharmaduk attól tart, zsidóüldözés jöhet tíz éven belül. A megkérdezettek többsége pedig antiszemitának tartja a szkinhedeket, a Jobbikot, a tanulatlan embereket, a kormánypárti sajtót, a konzervatív politikusokat és a régi úri osztály leszármazottait.

Éppen emiatt, hiába ápol Orbán Viktor kitűnő kapcsolatokat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, ez a támogatottságán a hazai zsidók körében nem látszik. A Fideszt mindössze a megkérdezettek egy százaléka választaná, igaz, az ellenzékiek sem örülhetnek igazán, hiszen a zsidóság körében a legnépszerűbb a Kétfarkú Kutya Párt lett.

A teljes cikk itt olvasható:

A magyar zsidóknál 1 százalékon áll a Fidesz

A Fideszt mindössze 1 százalékuk támogatja, a legtöbben Kétfarkú-pártiak. Ez egy különleges kutatásból derül ki, amely megállapította azt is, hogy a magyarországi zsidók közül már csak nagyon kevesen követik a vallási hagyományokat. A magyarországi zsidóság már nem kötődik a vallásához – derül ki a július elején nyilvánosságra hozott, Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című felmérés eredményeiből.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp