Szerelem Auschwitzban: egy SS őr és egy zsidó lány kapcsolata

A legérdekesebb, legszebb, legtragikusabb forgatókönyveket a történelem írja. Bár ez erős közhelynek tűnik, azonban a következő történet mégis azt igazolja, hogy mégis igaz. A Múlt-kor történelmi magazin bukkant egy ilyen történetre.

A szlovák Helena Citronová az első transzportok egyikével került Auschwitzba. Őt és társait az ottani Kanada kommandóba osztották be, a feladatuk a deportáltak értékeinek és egyéb holmijainak szortírozása volt. A fiatal lányra itt figyelt fel az akkor éppen húsz esztendős Franz Wunsch szakaszvezető.

Wunsch és Citronová

Bármilyen furcsán is hangzik, de a német katona szinte azonnal beleszeretett a lányba, és hamarosan szerelmet is vallott neki. Helena a bizarr, rettenetes szituációban először az elutasítást választotta.

Kettejük története azonban nem sokkal később egy újabb fordulatot vett, amikor nem sokkal később megérkezett Auschwitzba Helena húga és annak egy hónapos kisgyereke. Őket egyből a megsemmisítendők listájára tették, azonban Wunsch közbelépett. Bár mindkettejüket megpróbálta megmenteni, végül csak Helena húgát sikerült. Megfordultak az érzelmek, Citronová előbb hálát, majd szeretetet kezdett érezni a fiatal őr iránt, és elfogadta Wunsch közeledését. A férfi sokszor az életét kockáztatva védte a nőt, és több ennivalót és ruhát is vitt neki, mint amennyi a többi fogolynak jutott. Szerencséjükre kapcsolatukról sem ők, sem pedig más nem beszélt, így Helena és Wunsch is túlélte a háborút.

A háború után azonban kapcsolatuk megszakadt, Helena és testvére hazaindult, Wunschnak háborús bűnösként menekülnie kellett. A fiatal lányoknak 1948-ban végül sikerült elhagyni Csehszlovákiát és Izraelben telepedtek le, ahol új életet kezdtek.

Franz Wunsch a háború után többször is megpróbálta felkeresni egykori szerelmét, de nem járt sok sikerrel. Végül Ausztriában maradt, ahol 1972-ben kellett a bíróság előtt felelnie az Auschwitzban elkövetett tetteiért. Annak ellenére, hogy rábizonyították, egyszer biztosan ő maga dobta be a Zyklon-B mérget az auschwitzi fürdőbe, hogy az végezzen az ott lévőkkel, végül felmentették a vádak alól és szabadon távozhatott.

Transzport érkezik Auschwitzba

Ebben a perben Wunschot a tanúk közül többen is úgy írták le, mint aki „természeténél fogva zsidógyűlölő”. Ő viszont határozottan azt állította, hogy mindent megváltoztatott a Helena Citronovával való kapcsolata. „A vágy megváltoztatta kegyetlen viselkedésemet” – mondta. „Beleszerettem Helena Citronovába. Neki köszönhetően egy másik ember lett belőlem.”

Helena, hosszú ideig nem beszélt a történtekről, azonban egyszer egy vele készült interjú során a következőket mondta a férfiról: „Igazán nagy dolgot tett. Voltak pillanatok, amikor meg tudtam feledkezni arról, hogy én zsidó vagyok, ő pedig nem. És őszintén, a végén valóban meg is szerettemőt.”

Az egykori szerelmesek közül először Helena halt meg 2005-ben, Franz Wunsch 2009-ben hunyt el.

Tiltott szerelem: a zsidó lány és az SS-őr kapcsolata az auschwitzi haláltáborban

A háború és az életveszélyes helyzetek sokszor helyezik olyan körülmények közé az embereket, amilyeneket el sem tudtak volna képzelni. Ilyenkor előfordul, hogy olyan emberi kapcsolatok jönnek létre, amelyek alapvetően megváltoztatják mindkét fél életét. Így volt ez az Auschwitzba deportált Helena Citronová és a táborban az SS szakaszvezetőjeként szolgáló Franz Wunsch esetében is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp