Botlatókövet kap Radnóti Miklós

Többek között Radnóti Miklós emlékére is helyeznek el botlatókövet egy 4 napos eseménysorozat alkalmából szombaton a Pozsonyi út 1. előtt. A köveket Gunter Demnig, szobrászművész, a kövek alkotója rakja le augusztus 8 és 11 között Budapesten, Szentendrén, Pincehelyen, Szentgálon, Veszprémben, Kisteleken, Tiszakécskén, Debrecenben, Nyírbátorban.

A költő botlatókövének lerakására a Pozsonyi út 1. előtt kerül sor szombaton, 11.30-kor kerül sor, majd ezt 13 órakor rövid megemlékezés követi, amelyen fellép Mácsai Pál színész és Vázsonyi János zenész.

Az esemény a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete, a Debreceni Kulturális Fórum, valamint civilek szervezésében  valósul meg.

A programsorozatól itt tájékozódhat:

Botlatókövek 2018 augusztus 8-11. – Kibic Magazin

Egy kő, egy név, egy emlékezet – Stolpersteine / Botlatókövek 2018 A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete, a Debreceni Kulturális Fórum, valamint civilek szervezésében új botlatókövek kerülnek elhelyezésre Budapesten, Szentendrén, Pincehelyen, Szentgálon, Veszprémben, Kisteleken, Tiszakécskén, Debrecenben, Nyírbátorban 2018. augusztus 8-11-e között. A köveket elhelyezi: Gunter Demnig, szobrászművész, a kövek alkotója.

Nemrég írtunk arról, hogy Münchenben lecserélik a botlatóköveteket emléktáblákra, mert a helyi zsidó közösség tiszteletlennek érzi az emlékezésnek ezen formáját a holokauszt áldozataira.

A bajor zsidóság vezetője, Charlotte Knobloch és néhány más kritikus szerint a botlatókövek ugyanis szégyent hoznak a halottak emlékére, mivel könnyen bepiszkolódnak és a járókelők folyton rájuk taposnak.

Ennek ellenére több mint 1000 helyen – többek között Budapesten is – vannak botlatókövek elhelyezve Európa-szerte.

A botlatókövek kihelyezését – amelyeket Gunter Demnig német művész végez – nem mindenki ellenzi. Több mint százezren írták alá azt a petíciót, akik szerint nem szabad eltávolítani ezeket az emlékműveket. A botlatókövek, melyek illegális lerakásáért az első alkalmakkor még büntetést kapott Demnig, mára a világ legnagyobb, decentrális emlékművévé váltak. Eddig Magyarországon több mint négyszáz követ süllyesztettek a járdába.

München lecseréli a tiszteletlennek tartott botlatóköveket – Kibic Magazin

A müncheni hatóságok holokauszt emléktáblákat helyeznek ki a botlatókövek helyett. A bajor zsidóság vezetője, Charlotte Knobloch és néhány más kritikus

p

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp