96 éves holokauszt-túlélő a death metál új sztárja

Sokan vágyunk arra, hogy idős korunkban is aktívak tudjunk maradni. A 96 éves Inge Ginsberg esete példaként szolgálhat mindannyiunk számára.

A dalszövegíró és holokauszt-túlélő Ginsberg ugyanis idős korában kezdett death metal együttesben énekelni. Először a Got Talent svájci kiadásában tűnt fel az idős asszony, aki azóta kétlaki életet él: New York és Svájc között ingázik. Inge nem csak a hangjával és előadó-tehetségével járult hozzá az együttese sikeréhez, hanem a verseivel is, amelyek a dalok szövegeit adják. A fő inspirációi között olyan komoly témákat találunk, mint a halandóság, a magány és a Föld bolygó elpusztítása.

Ginsbergre a New York Times egyik dokumentumfilmese, Leah Galant is felfigyelt, és Death Metal nagyi címmel filmet készített az asszonyról. Ginsberg meglepő látványt nyújt egy metál zenekar énekeseként, de nem csupán magamutogatásról szólnak a fellépései. Az öregedés és a halál árnyékában születő dalok az élet értékére hívják fel a figyelmet. Galant szerint Ginsberg története egy olyan nőről szól, aki újszerű utat fedezett fel ahhoz, hogy hallathassa a hangját.

https://www.youtube.com/watch?v=V67ULQVmcZ88

Ginsberg 1922-ben született, Ausztriában nőtt fel. A 2-dik világháborúban Svájba szökött, ahol menekülttáborban helyezték el. A háború után a férjével, Otto Kollmannal Hollywoodba költözött, hogy új életet kezdjen. Számos népszerű énekes – Nat King Cole, Doris Day, Dean Martin – számára szereztek zenét.

Ginsberg később is írt dalszövegeket és verseket, és új utakat keresett a közönséghez. Nagy kérdés volt a számára, hogyan hívja fel magára a figyelmet egy olyan társadalomban, ahol az idős nőket érdektelennek tartják?

93 évesen a death metálban találta meg a megoldást.

Opinion | Death Metal Grandma

I first met Inge Ginsberg, the96-year-old who’s recently become something of a death metal music icon, on a sunny August afternoon at her home two hoursupstate from New York City. I’d half expected to see a place filled with Metallica paraphernalia, but it was nothing like that.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp