Netanjahu: Az EU leállítja az Izrael-ellenes civilek támogatását

„Ez csak a kezdet”, mondta Netanjahu a döntéssel kapcsolatban. „Komoly lépeseket fogunk tenni az olyan szervezetek ellen, amelyek megkérdőjelezik Izrael állam legitimitását.”

Az Európai Unió azonnal leállítja egy Izraelben működő civilszervezet (Szabadságvédő Tanács – Freedom Protection Council) támogatását, amely azon dolgozik, hogy aláássa Izrael létezéshez való jogát, és rossz hírét kelti a világban, jelentette be az izraeli miniszterelnökség kedd este.

A közlemény szerint a döntésre Netanjahu miniszterelnök személyes erőfeszítései nyomán került sor.

„Ez csak a kezdet”, jelentette ki Netanjahu az ügy kapcsán. „Komoly lépeseket fogunk tenni az olyan szervezetek ellen, amelyek megkérdőjelezik Izrael állam létezéshez való jogát, és rossz hírét keltik az izraeli hadseregnek a világban.”

Ine Eriksen Soreide és Benjamin Netanjahu

Az izraeli miniszterelnök számára elsődleges fontosságú volt az EU képviselőkkel való tárgyalása során az Izrael-ellenes civilek támogatásának leállítása. Nemtetszését fejezete ki például a norvég külügyminiszter, Ine Eriksen Soreidének vasárnapi jeruzsálemi találkozójuk alkalmával, amiért Izrael-ellenes csoportokat támogatnak anyagilag.

Az EU Külügyi Akciókért felelős Szolgálatának weboldala június végén jelentette be a Freedom Protection Council megalakítását. Az civilszervezet célja az volt, hogy biztosítsa a civilek aktív közreműködését a politikában azzal, hogy feltárja azokat a rendszerszintű akadályokat, amelyek meggátolják ebben.

The Creation of the Freedom Protection Council: Ensuring democratic space for Civil Society Organisations (CSOs) in Israel

The overall objective of this action is to ensure active engagement of Civil Society Organisations by countering systemic barriers that limit their participation in policymaking processes.

A diplomata szolgálat weboldala szerint az EU 365803 euróval támogatta az említett szervezetet, amelynek teljes költségvetése 46448 euró 2017 január és 2019 december között.

A szervezet neve szerepelt az I’Lam listáján, amely más néven az Arab Független Média és Fejlesztési Kutatóközpont.

I’lam Media Center for Arab Palestinians in Israel

The Strategic Thinking Group (STG) published recently its first Strategic Report. The report seeks to contribute to improving conditions for Palestinian Arabs in Israel by thinking strategically about their current situation and future aspirations, a prerequisite for acting towards the realization of their goals.

A Jeruzsálemben működő médiaközpont deklarált célja, hogy erősítse a szólásszabadságot, és hogy hozzájáruljon egy nyitottabb és igazságosabb demokratikus társadalom kialakulásához. A célok ellenére a civilszervezeti monitor szerint az I’Lam súlyosan átpolitizált nyelvezetet használ Izrael démonizálása érdekében, bojkottáló kampányokat promotál, és Izrael-ellenes politikai tanácsadással foglalkozik.

Az EU izraeli szóvivője egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Netanyahu: EU stops funding anti-Israel NGO

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp