Több ezer zsidót mentett meg egy protestáns kis falu

A 2500 fős francia falu elbújtatta a menekülőket a holokauszt idején, és segített nekik Amerikába jutni.

A Lyontól 88 kilométerre fekvő Chambon-sur-Lignonban több mint 3000 ezer zsidó életét mentették meg a lakosok a holokauszt idején. A mentőakció úgy kezdődött, hogy egy Németországból menekülő zsidó család bekopogtatott a helyi református lelkészhez

A kis falut nehéz megközelíteni, épp ezért már a 16. században is ide menekültek a Franciaországban sokáig üldözött protestánsok (az hugenották).

a falu protestáns temploma

Egyszer azonban mégis rosszul jártak az itt lakók, a katolikus uralkodó katonái lerombolták a protestáns templomot, amelyet a 19. században építettek újjá. André Trocmé volt itt a lelkész a háború alatt, felesége, Magda pedig a menekültprogram lelke és fő szervezője lett, amelyért 1972-ben Világ Igaza díjjal tüntették ki.

Az alig 2500 fős kis falu úgy tudott 3000 embert megmenteni, hogy kapcsolatba léptek amerikai kvékerekkel, és Svájcon keresztül Amerikába menekítették őket.

A falu

A falu minden lakosa hallgatott, pedig a zsidók megmentéséért akár haláltáborba is kerülhettek volna. Ez történt a lelkész testvérével, aki Auschwitzban halt meg.

Franciaországból több mint 80 ezer zsidót deportáltak a haláltáborokba, és csak tízezren élték túl a megpróbáltatásokat. A kis faluról mégis csak kevesen tudnak még Franciaországban is. A mentési akció emlékét egy kis múzeum is őrzi.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp