Következik:  
Elul 9, 5778 · 2018. augusztus 19, vasárnap

Több ezer zsidót mentett meg egy protestáns kis falu

A 2500 fős francia falu elbújtatta a menekülőket a holokauszt idején, és segített nekik Amerikába jutni.

A Lyontól 88 kilométerre fekvő Chambon-sur-Lignonban több mint 3000 ezer zsidó életét mentették meg a lakosok a holokauszt idején. A mentőakció úgy kezdődött, hogy egy Németországból menekülő zsidó család bekopogtatott a helyi református lelkészhez

A kis falut nehéz megközelíteni, épp ezért már a 16. században is ide menekültek a Franciaországban sokáig üldözött protestánsok (az hugenották).

a falu protestáns temploma

Egyszer azonban mégis rosszul jártak az itt lakók, a katolikus uralkodó katonái lerombolták a protestáns templomot, amelyet a 19. században építettek újjá. André Trocmé volt itt a lelkész a háború alatt, felesége, Magda pedig a menekültprogram lelke és fő szervezője lett, amelyért 1972-ben Világ Igaza díjjal tüntették ki.

Az alig 2500 fős kis falu úgy tudott 3000 embert megmenteni, hogy kapcsolatba léptek amerikai kvékerekkel, és Svájcon keresztül Amerikába menekítették őket.

A falu

A falu minden lakosa hallgatott, pedig a zsidók megmentéséért akár haláltáborba is kerülhettek volna. Ez történt a lelkész testvérével, aki Auschwitzban halt meg.

Franciaországból több mint 80 ezer zsidót deportáltak a haláltáborokba, és csak tízezren élték túl a megpróbáltatásokat. A kis faluról mégis csak kevesen tudnak még Franciaországban is. A mentési akció emlékét egy kis múzeum is őrzi.

Le Chambon sur Lignon : les trois résistances

L’histoire du plateau du Chambon sur lignon, en particulier celle de ses trois résistances : résistance armée (maquis, parachutages), résistance civile (enfants juifs et résistants cachés) et résistance spirituelle (protestants et catholiques du Plateau du Chambon sur Lignon).

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp