Következik:  
Elul 9, 5778 · 2018. augusztus 19, vasárnap

Kennedy nem vehette feleségül lengyel-zsidó menekült szerelmét

Újabb adalék a MeToo mozgalomhoz Kennedy és egy zsidó menekült nő szerelmének az ügye. Történet az amerikai elnök házasságon kívüli kapcsolatáról és az egyenlőtlen hatalmi dinamikákról.

Kevésbé ismert Kennedy kapcsolata a lengyel-zsidó származású menekülttel, akivel románca volt az elnöknek az 50-es években. Erről a kapcsolatról szól a New York Times bestseller szerzőjének, Michelle Gable-nek a könyve. Kennedy szerelme Alicia Corning Clark színésznő volt, és J. Edgar Hoover szerint gyerekük is született.

Michelle Gable a könyv kapcsán a következőket nyilatkozta: “A legnagyobb kérdés a számomra az volt, hogyan szerethetett bele a világ egyik leggazdagabb ember fia egy lengyel-zsidó menekültbe. Ha eljegyezték egymást 1951-ben, akkor Alicia első férje miért fenyegetőzött azzal, hogy megnevezi Kennedyt a válóper során az 1950-es évek végén? Miért mondta az FBI, hogy Bobby Kennedy 500.000 dollárt fizetett a nőnek nem sokkal J. F. Kennedy 1961-es elnöki beiktatása előtt?

Nem ez az első könyv, amely a két ember titkos kapcsolatával foglalkozik. 1997-ben, Seymour Hersch azt írta a The Dark Side of Camelot című könyvében, hogy az FBI vezetője, J. Edgar Hoover szerint Clark pénzt kapott azért, hogy ne tárja a nyilvánosság elé a románcukat és a közös gyereket. Ugyanebben az évben a The New York Times közzétett egy írást, amelyben a JFK-ügy FBI aktáinak törölt file-jairól volt szó. Az egyik file-ban Clark arról beszél, hogy J.F. Kennedy eljegyezte őt annak idején, de a férfi apja megvétózta a házasságot a nő lengyel-zsidó származása miatt.

Clark két évvel ezelőtt halt meg, nem maradtak utána örökösök, és a személye körüli találgatások újra feléledtek. De mint sok más utána következő és előtte lévő nő esetében, talán az igazság sosem fog kiderülni.

Clark elment. De sok más nő jelen van. Ott van például Monica Lewinsky, akinek szintén volt viszonya egy amerikai elnökkel. Ő is rutinosan el lett hallgattatva. Holott ezek a nők szeretnének megszólalni.

Karen McDougal beszélt a Trumppal folytatott viszonyáról és egy bulvárlapról, amely nem engedte, hogy nyilvánosságra kerüljön a története.

Former Playboy Model Karen McDougal Opens Up About Alleged Affair With Donald Trump | TODAY

A former Playboy model is speaking out about her alleged affair with Donald Trump. Karen McDougal says the affair started in 2006 and lasted for ten months. NBC’s Chief White House Correspondent Hallie Jackson reports for TODAY.

Monica Lewinsky a szégyen áráról beszélt egy Ted Talk előadásban, valamint írt egy esszét a Vanity Fair-nek arról, hogy szabadult ki a „Gázláng Házból” – amelyen egy olyan helyet értett, ahol mindenért csak az egyik embert teszik felelőssé.

The price of shame | Monica Lewinsky

In 1998, says Monica Lewinsky, “I was Patient Zero of losing a personal reputation on a global scale almost instantaneously.” Today, the kind of online public shaming she went through has become a constant. In a brave talk, she takes a look at our “culture of humiliation,” in which online shame equals dollar signs – and demands a different way.

Nem tudjuk, Clark mit mondana, ha élt volna a MeToo mozgalom megszületésekor. Csak el tudjuk képzelni….

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp