Antiszemitizmussal vádolják Benedek pápát

XVI. Benedek pápa 2005 és 2013 között vezette a katolikus egyházat, és most azzal vádolják, hogy antiszemita nézeteket vall, miután megjelentetett egy ellentmondásos esszét egy német nyelvű teológiai újságban.

A Communio című lap számára írt esszéje a zsidók és a katolikusok kapcsolatát elemzi, és tagadja, hogy a katolikus egyház alkalmazta volna a behelyettesítés teológiáját, vagyis azt, hogy Krisztus eljövetelével Isten új szövetséget kötött a zsidókkal történt régebbi szövetség helyett. Ezen kívül azt állította, hogy a héber Bibliát egyedül a katolikusok által meghatározott okokból érdemes olvasni.

Ferenc pápa és Benedek pápa

Mind egyes zsidó, mind egyes katolikus vezetők úgy látják, hogy ez az esszé bizonyítja, hogy Benedek pápa antiszemita nézeteket vall, még akkor is, ha pápasága ideje alatt zsinagógákat látogatott és igyekezett a zsidókkal jó kapcsolatot kialakítani. Vannak, akik védelmébe vették az esszét, vannak, akik kritizálták mind a német, mind az osztrák, mind a svájci médiában.

Benedek pápa 2013-ban jelentette be a lemondását, amelyet azzal indokolt, hogy szeretne a világ szeme elől elvonulni, és az egyházi vitákból kimaradni. Tavaly ősszel írta meg esszéjét magánszövegként, és Kurt Koch bíborosnak mutatta meg, aki a zsidókkal fenntartott vallási kapcsolatokért felelős pápai küldöttség elnöke. Kurt Koch kérte őt az esszé publikálására.

Kurt Koch bíboros

Forrás: forward.com

Pope Benedict Accused Of Anti-Semitism Following Jewish-Catholic Article

Pope Emeritus Benedict XVI, head of the Roman Catholic Church from 2005 to 2013, is being accused of harboring anti-Semitism views after publishing a controversial essay in a German-language theological journal, Religion News Service reported.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp