Svéd blokádtörő hajót állított meg Gázánál Izrael

A fedélzeten spanyol, norvég, kanadai, svéd és brit állampolgárok is utaztak. Az előző héten egy norvég hajó próbálkozott hasonlókkal.

Az izraeli hadsereg a hétvége folyamán a nemzetközi joggal összhangban feltartóztatta a svéd zászló alatt hajózó, Szabadságot Gázának nevű vízi járművet, és 12 utasával együtt az asdódi kikötőbe terelte. Az utasokat a rendőrségre szállították kihallgatásra.

A hajó Stockholmból indult útnak május 15-én, hogy áttörjön a Gázai övezetet immár több mint egy évtizede körülvevő izraeli blokádon. A 21 méter hosszú vitorlás egészségügyi szállítmányt vitt volna a gázai kórházakba, a hajó pedig ajándék lett volna a palesztin halászoknak. Fedélzetén spanyol, norvég, kanadai, svéd és brit állampolgárok is utaztak.

Előző vasárnap a norvég zászló alatt hajózó Visszatérés próbálta meg kijátszani az izraeli blokádot 22 emberrel a fedélzetén, sikertelenül. A flottilla harmadik tagja, a Palesztina nevű vitorlás egyelőre még nem ért a gázai partok közelébe.

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp