Trump-fanatikusok tartják csupán antiszemitának a brit Munkáspártot?

Sok támadás érte az utóbbi időben Jeremy Corbynt, a brit Munkáspárt vezetőjét, mivel többen úgy vélik, hogy a párt vezetői antiszemita gesztusokat tettek az utóbbi időben.

Emiatt is kényszerült most Corbyn bocsánatot kérni többek között egy 2010-es eset miatt, amikor még parlamenti képviselőként részt vett egy olyan eseményen, ahol a náci Németországéhoz hasonlították Izrael fellépését a Gázai övezetben, hívja fel a figyelmet a Népszava.

Az eseményen az auschwitzi fogolytábor egyik túlélője is beszélt, és Izrael gázai politikáját ahhoz hasonlította, ahogy a nácik a haláltáborokhoz viszonyultak.

Jeremy Corbyn

Ezen kívül elnézést kért azért, hogy egyes rendezvényeken, ahol a közel keleti békéről és a palesztinok ügyéről volt szó olyan benyomást kelthetett, mintha a zsidóellenes hangokkal egyetértene.

Corbyn szerint a jelenléte nem bizonyítja azt, hogy egyetért az ott elhangzottakkal.

A felmérések szerint egyébként nem erősödtek a Munkáspártban az antiszemita nézetek. A YouGov közvélemény-kutató szerint a párt híveinek 32 százaléka támogatott legalább egy antiszemita megnyilvánulást, miközben ez az euroszkeptikus UKIP esetében 39, a konzervatív toryk támogatói esetében pedig 40 százalékos volt.

Egy 2017-es kutatás szerint a zsidók véleménye sem változott sokat a Munkáspártról 2015 óta. Akkoriban, még Ed Miliband vezetése alatt, a zsidók 14%-a, 2017-ben pedig a zsidók 13%-a támogatja a pártot. Az eltérés bőven hibahatáron belül van.

Ezért keltett akkora feltűnést, hogy a hét elején a párt egyik vezető személyisége, a Corbynhoz közel álló Peter Willsman azt közölte, „Trump-fanatikusok” állnak a Munkáspártot antiszemitizmussal vádlók mögött.

Brit zsidók antiszemitizmussal vádolják a Munkáspártot – Kibic Magazin

Egyetlen munkáspárti képviselő sem volt jelen azon a rendezvényen, amelyet 700 brit zsidó szervezett néhány napja a londoni Parlament térre, hogy tiltakozzanak a Munkáspártban egyre inkább eluralkodó intézményes rasszizmus ellen. Megdöbbent a tömeg, amikor kiderült, hogy egyetlen munkáspárti képviselő sem csatlakozott hozzájuk a demonstráción.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp