Robert Capa szerelmére emlékezik a Google

A Google keresője ma Gerda Taro fotográfusra, Robert Capa élet- és munkatárásara emlékezik. Taro volt az első női fotóriporter, aki munkája során vesztette életét.

Akik ma a Google keresőjét használták, azoknak feltűnhetett, hogy a szokásos logó helyett egy fényképezőgéppel a kézében mosolygó női alak látható egy negatívon. A doodle-re kattintva az is kiderülhetett, hogy a tech cég a mai napon a 108 évvel ezelőtt született Gerda Taro német fotográfusra emlékezik meg.

 

A Gerda Taro Google doodle

Taro eredetileg Gerta Pohorylle néven látta meg a napvilágot 1910 augusztus 1-jén Stuttgartban, ahol is egy Galíciából bevándorolt, középosztálybeli zsidó családba született bele. Már fiatal korában baloldali csoportokhoz csatlakozott, hogy így vegye fel a küzdelmet az egyre feltörekvő nácik ellen. 1933-ban le is tartóztatták náciellenes propaganda terjesztése miatt. A családnak pedig el kellett hagynia az országot.

Így került Taro 1934-ben Párizsba, ahol megismerkedett egy bizonyos Friedmann Endre fotóriporterrel, akitől fényképezést kezdett el tanulni. Összebarátkoztak, szerelmesek lettek és elkezdtek együtt dolgozni. Közben kitalálták, hogy sikeresebbek lehetnének, ha nevet változtatnak, így lettek Robert Capa és Gerda Taro, utóbbi Okamato Taro japán avantgárd művésztől kölcsönözte nevét.

Gerda Taro és Robert Capa

A spanyol polgárháború kitörését követően Spanyolországba mentek tudósítani. 1937 júliusában az egyik fotózás alkalmával Taro egy sebesült katonákkal megrakott teherautóval utazott Madridba, amikor a gépjármű egy tankkal ütközött. Taro súlyosan megsérült, és másnapra belehalt a sérüléseibe. Párizsban, a Père-Lachaise temetőben helyezték örök nyugalomra.

Ma 64 éve lépett aknára Robert Capa – Kibic Magazin

1954. május 25-én 14:55-kor Indokínában vesztette életét a háborús fotóriport műfajának úttörője. Robert Capa 1913. október 22-én, Friedman Endre néven

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp