Az Amnesty Magyarország a Facebookon üdvözli Ahed Tamimi szabadulását

Ahed Tamimi a napokban szabadult, miután letöltötte nyolc hónapos börtönbüntetését, amelyre izraeli katonák megpofozása miatt ítélték. Az Amnesty International magyarországi szervezete pedig külön Facebook-posztot szentelt az eseménynek.

JÓ HÍR: Ahed Tamimi 17 éves palesztin aktivista vasárnap kiszabadul izraeli börtönéből, ahol 21 nap híján 8 hónapot töltött. Ahedet azért ítélték el, mert egy tüntetésen megpofozott és megrúgott két izraeli rohamrendőrt” – olvasható abban a Facebook-posztban, amelyet az Amnesty International Magyarország emberi jogi szervezet osztott meg.

Az örömhír nem feledteti sajnos azt a tényt, hogy évente több száz kiskorú palesztin kerül izraeli katonai bíróságok elé. A letartóztatottaktól rendszeresen megtagadják a törvényes jogaikat, néhány esetben pedig rossz bánásmódot illetve fizikai erőszakot is alkalmaznak velük szemben, Jelenleg nagyjából 350 palesztin gyerek van izraeli fogságban” – írja az Amnesty a bejegyzés folytatásában.

A kommentek között a jogvédő szervezet magyarázatot is ad arra, hogy miért tartották fontosnak kiemelni a palesztin lány szabadulásáról szóló hírt. Eszerint az Amnesty túlzásnak tartja, hogy egy 17 éves lányt nyolc hónap börtönre ítélnek azért, mert „fegyvertelenül megpofozott két védőfelszerelésben, sisakban, állig felfegyverzetten álló rendőrt”. Valamint aránytalannak tartják a büntetést ahhoz képest, hogy mennyire volt veszélyes az, amit Tamimi elkövetett. Azzal együtt, hogy szerintük Tamimi abszolút helytelenül járt el, amikor nekiesett a katonáknak.

Hozzászólásokra válaszolva az Amnesty arról is ír, hogy nem gondolják azt, hogy a Hamasz által elkövetett bűncselekmények korlátlan felhatalmazást adnak az izraeli hatóságoknak az emberi jogok megsértésére. Ezzel együtt sem vitatják, hogy „a Hamasz rettenetes dolgokat követ el izraeli (és egyébként palesztin) emberek ellen”. A szervezet „egyformán elítéli a Hamasz és a többi terrorszervezet által elkövetett bűncselekményeket és az izraeli túlkapásokat”.

Ahed Tamimit az izraeli katonai bíróság ítélte nyolc hónap letöltendő börtönbűntestesre, miután a lány vádalkut kötött, amely keretében Tamimi az ellene felhozott 12 vádpont közül négyet beismert, a többit pedig ejtette az ügyészség. A lányt azután tartóztatták le, hogy pofozni és rugdosni kezdett két izraeli katonát, akik a házuk előtt álltak. Az esetet a lány családja kamerával rögzítette, majd megosztotta a közösségi médiában.

כאן חדשות on Twitter

בסרטון שמופץ בשעות האחרונות וצולם ביום שישי בנבי סלאח נראות פלסטיניות דוחפות, בועטות ומנסות לסטור לחיילים, שנמנעים מלהגיב @inbaltamir https://t.co/oE3qsvbDuB

Tamimi az esetet követően jelentős hírnévre tett szert, a palesztinok már nemzeti hősként tekintenek rá, szabadulását követően az első útja Mahmud Abbaszhoz, a Palesztin Hatóság elnökéhez vezetett. De meghívást kapott Nelson Mandela unokájától is Dél-Afrikába, ahol egy különleges jutalmat adnának át neki „bátorságáért, ellenállásáért, és hogy milliók reményének szimbóluma lett”.

Ezzel szemben Ahed Tamimit az izraeliek provokátornak tartják, mivel a ciszjordániai Nabi Salih faluban élő családja már évek óta propaganda célokra használja fel a gyerekeket. A Tamimi-család rendszeresen szervez demonstrációkat a területet ellenőrző izraeli hadsereg jelenléte ellen, ezeken rendszerint gyerekek is részt vesznek. A tüntetések sokszor erőszakosakká válnak, az izraeli katonákkal küzdő palesztin gyerekekről készült fotók és videók pedig bejárják az egész világot.

Abbász vendégül látta az izraeli katonákat pofozó Tamimit – Kibic Magazin

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vasárnap Ahed Tamimit “a palesztin harc modelljének” nevezte, röviddel azután, hogy az izraeli katonákat pofozó

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp