Kilakoltatták a zsidókat, hogy éttermet nyithassanak a zsinagóga helyén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy holland kisvárosban egy török étteremlánc tulajdonosa vásárolta meg a helyi zsinagóga épületét. A zsidóknak pedig költözniük kellett.

Hosszú idő óta nem fordult elő olyan Hollandiában, hogy egy zsidó közösségnek el kellett volna hagynia a zsinagógáját. Egészen most hétfőig, amikor is Deventer városának kis zsidó közössége arra kényszerült, hogy egy furgonba pakolja a tóratekercset más szentírásokkal és berendezési tárgyakkal együtt, és elköltözzön az általa használt zsinagógából.

Költöztetik a tóraszekrényt a deventeri zsinagógából

Az 1892-ben épített zsinagógát ugyanis megvásárolta egy étteremláncot működtető holland-török üzletember, Ayhan Sahin, akinek eltökélt szándéka, hogy a zsinagóga épületében is éttermet nyisson. A helyi zsidó közösség a városvezetéssel együtt próbálkozott ugyan megállapodni Sahinnal és üzlettársával, hogy valamilyen megoldást találjanak arra, hogy a továbbiakban is az épület eredeti rendeltetésének megfelelően használhassák azt, de nem jártak sikerrel.

A városvezetés azzal próbált segíteni, hogy nem adta ki az étterem megnyitásához szükséges engedélyeket, de mivel a tulajdonosnak joga van ahhoz, hogy eldöntse, ki tartózkodhat az ingatlanjában, így aztán a zsidóknak mindenképpen menniük kellett. A kis létszámú maszorti/konzervatív irányzathoz tartozó közösség a közeli Raaltéban talált magának egy új helyet, ami viszont azt jelenti, hogy Deventerben végleg megszűnik a több száz éves hagyományokra visszatekintő zsidó élet.

A deventeri zsinagógát 125 évvel ezelőtt építtette a helyi zsidóság. 1940-ben a német megszállást követően a holland nemzetiszocialista párt tagjai kifosztották, a belső tereket pedig tönkretették. Mindezt a rendőrség asszisztálása mellett. 1942-ben a városban 590 zsidót regisztráltak, közölük 401 személyt gyilkoltak meg a holokauszt idején. A megmaradt kis létszámú közösség már nem tudta fenntartani a zsinagógát, ezért 1951-ben eladták azt egy keresztény csoportnak. Ekkor került az épületbe az orgona.

2010-ben aztán a helyi zsidó közösség engedélyt kapott a zsinagóga használatára a tulajdonos keresztény csoporttól, amely később kiárusította az épületet. A zsidók próbáltak adományokból elegendő pénzt összegyűjteni a zsinagóga megvásárlásához, ez azonban nem sikerült nekik. Így került az épület Sahin és társa tulajdonába.

Az 1892-ben épült zsinagóga Deventerben

A holland-török üzletember szerint kizárólag üzleti oka van annak, hogy pont egy zsinagógában akarnak éttermet nyitni. Ez ugyanis vonzóvá tenné a helyet a városon kívülről érkezők számára is. Arról, hogy a zsidó közösségnek ki kell költöznie a zsinagógából, és lehet, hogy nem lesz hol imádkozniuk, korábban Sahin azt nyilatkozta, hogy tudomása van a problémáról, de ő nem az Üdvhadsereg. Hozzátette, hogy akár bérbe is adná az épületet a zsidó közösségnek, amennyiben azok teljes értékű bérleti díjat fizetnének érte.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp