Nem csak a holokauszt lehet zsidó tematika

Létezik egyáltalán olyan, hogy zsidó művészet, és ha igen, akkor mi teszi azt zsidóvá? Ezt a témát járta körbe Borgula András és Böröcz László a legutóbbi Kibic Órában.

Minden hónap utolsó vasárnapján a Klubrádió Hallójárat című műsora keretében hallható a Kibic Óra, amelyben Borgula András, a Gólem Színház vezetője és a Kibic Szövetség elnöke a Kibic egy-egy tagjának képviselőjével beszélget a szervezet munkájáról, a zsidóságról, illetve más aktuális kérdésekről. A legutóbbi alkalommal a műsorvezető vendége Böröcz László, a 2B Galéria vezetője volt, akit az idén májusban tartott tisztújításon a Kibic Szövetség egyik alelnökének választottak meg.

Böröcz László és Borgula András a Klubrádióban

A 2B Galéria a képzőművészet szinte összes műfajának otthont ad, de a kiállításokon kívül workshopokat, kerekasztal-beszélgetéseket, könyvbemutatókat és gyerekprogramokat is szoktak rendezni. A műsorban pedig az a kérdés merült fel a galéria profiljával kapcsolatban, hogy mit is keres egy alapvetően művészeteket bemutató intézmény abban a Kibic Szövetségben, amely kimondottan zsidó szervezeteket, közösségeket tömörít magában. Létezik egyáltalán olyan, hogy zsidó képzőművészet?

Böröcz László szerint ez egy igen régi vita, hogy mit tartanak zsidó művészetnek, viszont nagy benne az egyéni szabadság, azaz bárki maga eldöntheti, mit tekint annak. Ha a 2B Galéria közel 15 éves múltjára tekintünk vissza, akkor a zsidó képzőművészet azt jelenti, hogy zsidó témákhoz nyúlnak az alkotók, vagy éppen egy magát zsidónak valló művész állít ki. Utóbbi esetben viszont a téma sokszor nem is kapcsolódik a zsidósághoz.

De mit nevezhetünk zsidó tematikának? – teszi fel az újabb kérdést Borgula András. A műsorvezető ugyanis úgy látja, hogy Magyarországon főleg a holokauszttal kapcsolatos témákat szokták zsidó jelzővel illetni. Böröcz László fontosnak tartja a holokauszt emlékezetének ápolását, a 2B Galéria kiállításain is rendszeresen megjelenik az erről szóló tematika. A zsidóság azonban nem csak a holokausztból áll – teszi hozzá.

Ezért is rendeznek a galériában immáron harmadik alkalommal egy peszachhoz kapcsolódó kiállítást, amely mindig az ünnep egyik motívumát emeli ki. Idén például a tíz csapás volt a téma. A peszachról szóló kiállítások viszont már túlmutatnak a zsidóságon abból a szempontból, hogy ez a zsidó ünnep a szabadságról szól. Ami már nem kizárólag egy zsidó téma, hiszen a szabadságot minden normális ember szereti – magyarázza Böröcz László.

A Kibic Óra alább teljes egészében meghallgatható. A műsor második felében Borgula András Balázs Gábor eszmefilozófussal a kóserságról beszélget:

Ezzel együtt a 2B Galéria vezetője a holokauszt témáját a mai napig egy kibeszéletlen történetnek tartja, amiről még bőven van mit mesélni. Különösen, ha a magyarországi szerepvállalást nézzük a zsidók elpusztításában. Böröcz László nem gondolja, hogy jó érzésű emberek unnák ezt a témát, akik pedig legyintenek erre, azokkal sajnos nem lehet mit kezdeni.

A szocializmus éveiben a holokauszt egy tabu témának számított, nem volt kimondva, hogy itt bizony meggyilkolt zsidókról van szó, inkább a fasizmus áldozatairól beszélt a rendszer. Ma már – és ez Böröcz László szerint a 2B kiállításain is jól érzékelhető – az emberek sokkal bátrabban mernek hozzányúlni ehhez a témához. A holokauszt ábrázolásokat azonban némi félelem is jellemzi a művészek részéről, hiszen nem könnyű egy ilyen szörnyű tragédiát progresszív eszközökkel bemutatni.

A művészekkel meg kell értetni elsősorban, hogy nem kell félniük a holokauszt bemutatásától, de ez általában az összes zsidó tematikára vonatkozik – véli a Böröcz László. Sokszor ugyanis az alkotók attól tartanak, hogy valamilyen sértőt mutatnak vagy mondanak a zsidósággal kapcsolatban, így inkább nem akarnak megnyilvánulni ebben a témában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp